Home Economic-Financiar Propunerile privind colectarea veniturilor UE sunt promițătoare, dar nu merg suficient de...

Propunerile privind colectarea veniturilor UE sunt promițătoare, dar nu merg suficient de departe

DISTRIBUIŢI

Sistemul utilizat pentru finanțarea bugetului Uniunii Europene nu a mai făcut obiectul unei reforme majore din 1988. Modificările propuse recent cu privire la modalitățile de colectare a veniturilor UE, care vor asigura egalitatea de tratament a statelor membre, reprezintă, în general, un pas în direcția bună, dar mai pot fi aduse îmbunătățiri. Aceasta este principala concluzie a Curții de Conturi Europene, al cărei aviz privind o propunere de revizuire a procedurilor de colectare a veniturilor UE a fost publicat astăzi.

Există trei surse principale de venituri pentru bugetul Uniunii Europene: resursele proprii tradiționale (RPT), o resursă proprie bazată pe venitul național brut (VNB) al statelor membre și o altă resursă bazată pe taxa pe valoarea adăugată (TVA). În 2021, sistemul de finanțare a UE a fost reformat, cu unele modificări la două dintre aceste surse de venituri (RPT și contribuția bazată pe TVA). De asemenea, a fost introdusă o nouă resursă proprie, bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate. Principalul act legislativ care stă la baza colectării veniturilor UE este regulamentul privind punerea la dispoziție, pentru care Comisia Europeană a propus unele modificări. Curtea a salutat unele dintre aceste modificări, dar atrage atenția asupra domeniilor în care propunerea legislativă prezintă unele dezavantaje.

„Unele dintre propunerile de modificare referitoare la fluxurile de venituri ale UE sunt foarte judicioase”, a declarat Marek Opioła, membrul Curții de Conturi Europene responsabil de acest aviz. „Cele care privesc modalitățile de punere la dispoziția UE a resurselor proprii vor oferi o mai mare previzibilitate pentru statele membre și vor contribui la reducerea sarcinii administrative pentru Comisia Europeană, dar alte propuneri de modificare nu sunt la fel de promițătoare. De exemplu, procedurile propuse pentru soluționarea litigiilor sunt parțial diferite de normele prevăzute în alte regulamente existente, ceea ce poate spori complexitatea sistemului de resurse proprii și poate afecta securitatea juridică”.

Curtea subliniază, de asemenea, că normele propuse pentru gestionarea sumelor nerecuperabile nu simplifică sistemul și că nu s-a demonstrat că acestea vor spori eficiența colectării veniturilor. În plus, în unele cazuri, cum ar fi cel al modificărilor privind gestionarea trezoreriei, pur și simplu nu există suficiente informații pentru a se putea evalua beneficiul pe care îl vor aduce noile norme.

În general, Curtea salută modificările propuse cu privire la modul în care sunt tratate plățile efectuate cu întârziere de către statele membre. Aceasta concluzionează că este probabil ca modificările respective să ducă la creșterea eficienței – deși recunoaște că numărul cazurilor vizate în fiecare an de modificări va fi relativ mic. Curtea constată că extinderea plafonării dobânzilor de întârziere la cazurile mai vechi poate genera beneficii financiare pentru câteva state membre.

În avizul său, Curtea formulează sugestii cu privire la modul în care ar putea fi îmbunătățite modificările aduse normelor. Ea sugerează că în sistemul UE ar trebui instituită o procedură unică de revizuire pentru soluționarea litigiilor dintre Comisie și statele membre în legătură cu resursele proprii. Curtea sugerează, de asemenea, ca legiuitorii să reanalizeze introducerea unui termen general pentru eliminarea datoriilor nerecuperabile din conturile aferente resurselor proprii tradiționale.

În sfârșit, Curtea regretă că propunerea legislativă de modificare a regulamentului privind punerea la dispoziție nu a avut în vedere fuzionarea generală a tuturor dispozițiilor în vigoare privind mecanismele UE de colectare a veniturilor, ceea ce ar face sistemul mai simplu și mai transparent.

Avizul nr. 2/2021 este disponibil pe site-ul Curții în limba engleză; alte versiuni lingvistice vor fi publicate în scurt timp. Curtea de Conturi Europeană a contribuit, de asemenea, la negocierile legislative privind noul sistem de finanțare a UE prin Avizul din 2018 referitor la propunerea Comisiei privind noul sistem de resurse proprii ale Uniunii Europene și prin Avizul din 2020 referitor la propunerea de simplificare a calculului elementului TVA al sistemului de finanțare a UE.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.