Home Economic-Financiar Protecție internațională pentru Giumalău

Protecție internațională pentru Giumalău

DISTRIBUIŢI

Rezervatia codrul secular Giumalau reprezinta cea mai mare padure virgina de molid (descoperita pana in prezent) care a mai ramas in intreaga zona de clima temperata a Europei.
“In ciuda taierilor ilegale scapate de sub control, natura salbatica a Romaniei nu inceteaza sa ne uimeasca. Multumita UNESCO am aflat ca Izvoarele Nerei ascund cea mai mare padure virgina de fag din Uniunea Europeana. Dupa ce am intrebat specialistii am aflat ca tot Romania adaposteste si cel mai vast molidis pur din intreaga zona de clima temperata a Europei”,  spus Gabriel Paun, naturalist si fondator Agent Green.
Padurea Giumalau a primit statut de “Padure neatinsa de topor” prin hotararea consiliului de ministri condus de generali precum Ion Antonescu si Radu Rosetti in sedinta nr. 284/19 martie 1941. Hotararea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 72 din 26 martie 1941.
Hotararea politica a fost posibila prin eforturile deosebite din anii ’30 ale cercetatorilor romani Marin Dracea, Teodosie Botezat si prof. Mihai Gusuleac  sprijiniti de naturalistul de origine ceha Franz Czech.
“Succesul marilor oameni din secolul trecut trebuie dus la bun sfarsit in vremurile prezente cand stressul asupra padurilor Romaniei este fara precedent. In prezent Giumalau este doar o simpla rezervatie. Acest ultim vast laborator natural in aer liber trebuie sa devina de urgenta patrimoniu mondial UNESCO si rezervatie a biosferei” a adaugat Paun.
Codrul secular Giumalau este localizat în partea de nord a Carpatilor Orientali (latitudine 47o  26’ 24” N, longitudine 25o 28’ 12” E). Suprafata totală este de 375 ha, din care 165 ha sunt paduri virgine si 210 paduri cvasivirgine conform criteriilor stabilite prin ordinal de ministru 3397/2012. Rezervatia se află în custodia Directiei Silvice Suceava, ocolul silvic Pojorâta.
Fauna acestei paduri include ursul brun (Ursus arctos), cerbul (Cervus elaphus), mistretul (Sus scrofa), rasul (Lynx lynx), vulpea (
Vulpes vulpes), jderul (Martes martes), veverita (Sciurus vulgaris), lupul (Canis lupus), pisica salbatic (Felis sylvestris), soarecii de zapada (Microtus nivalis nepum).
Dintre pasari amintim: pitigoiul (Parus major), ciocanitoarea (Picus canus), cotofana (Pica pica), bufnita (Bubo bubo), forfecuta (
Loxia curvirostra), brumarita de stanca (Prunella collaris) gaita de munte (Nucifraga cariocatactes), fasa de munte (Anthus spinoletta), sitarul (Scolopax rusticola), uliu pasarar (Accipiter nisus).
Importante sunt si aparitiile (din pacate tot mai rare) ale cocosului de munte (Tetrao urogallus) si a corbului (Corvus corax).
“De la Revolutie incoace Romania nu a facut nimic de buna voie pentru natura tarii. Toate demersurile au fost facute in urma presiunilor ONG-urilor si mass-media, fie ca a fost vorba de parcuri nationale, situri Natura 2000 sau paduri virgine. Este timpul ca Romania sa devina proactiva si mandra de natura sa salbatica unica in Europa”, a incheiat Paun.
AGENT GREEN cere premierului Dacian Ciolos si ministrului Cristiana Pasca Palmer sa faca demersurile necesare pentru a asigura padurii virgine Giumalau statutul de rezervatie a biosferei si de patrimoniu mondial natural UNESCO.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.