Consiliul Concurentei a semnat, ieri, doua protocoale de colaborare cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) si cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Domenul Energiei Electrice (ANRE). Potrivit declaratiilor presedintelui consiliului, Mihai Berinde, scopul principal al acestor protocoale este de a evita ca anumite reglementari din domeniile mai sus mentionate sa nu intre in conflict cu legislatia referitoare la concurenta. De asemenea, obiectivul acestei initiative comune este de a mentine si dezvolta colaborarea bilaterala si schimbul de informatii pentru promovarea si aplicarea strategiei si politicii in domeniul concurentei si introducerea unei discipline concurentiale in vederea crearii si consolidarii economiei de piata functionale. Prin aceste Protocoale de colaborare incheiate intre Consiliul Concurentei si autoritatile de reglementare sectoriale sunt stablilite conditiile in care institutiile implicate isi vor coordona activitatile pentru promovarea concurentei in sectoarele industriale reglementate, in vederea protejarii drepturilor si intereselor consumatorilor finali.
Recent, Consiliul Concurentei a mai incheiat un protocol similar si cu Autoritatea de Reglementare in Domeniul Comunicatiilor.
Cooperare asupra prevenirii faptelor anticoncurentiale
Directiile principale ale colaborarii dintre Consiliul Concurentei cu ANRGN si ANRE se refera, in principal, la sprjinul reciproc in elaborarea si aplicarea cadrului legislativ, in vederea armonizarii legislatei interne cu prevederile directivelor europene in domeniul energiei si gazelor naturale, pe de o parte, si al concurentei, pe de alta parte. Totodata, institutiile implicate vor colabora in efectuarea unor studii de piata cu scopul de a dimensiona exact elementele celor doua piete din Romania. Cooperarea se va extinde si asupra prevenirii si descurajarii practicilor anticoncurentiale, care pot denatura concurenta in aceste doua domenii, si, de asemenea, cele trei entitati se vor implica si in activitatea de supraveghere a functionarii pietelor, in vederea identificarii situatiei de incalcare a prevederilor legislatiei concurentei, precum si stabilirea de comun acord a masurilor ce se impun ulterior. -Deschiderea pietei de energie electrica este un proces recent demarat in Romania si in statele Uniunii Europene. Avem impreuna cu Consiliul Concurentei si autoritatea de reglementare o misiune dificila, pentru a defini si organiza o piata functionala si competitiva-, a declarat presedintele ANRE, Jean Constantinescu. Protocolul se va dovedi util mai ales in procesele de privatizare, cand se pot crea dezechilibre intre proprietarii privati si firmele care apartin inca statului.
Institutiile implicate vor elabora un plan anual de actiuni
Institutiile semnatare ale protocolului vor constitui echipe comune de experti pentru a evalua compatibilitatea reglementarilor in sectoarele energiei si cel al gazelor naturale cu regulile de concurenta. Modalitatile de lucru se vor concretiza prin elaborarea unui plan anual de actiuni, iar conducerile entitatilor in cauza vor participa la analize bilaterale, in special pe problema liberalizarii celor doua piete. -Cu cat intervenim mai devreme, cu atat riscul de elaborare a unor reglementari anticoncurentiale este mai mic-, a declarat presedintele Consiliului, Mihai Berinde. El a apreciat ca sectorul energiei electrice si cel al gazelor naturale se afla intr-o pozitie de granita in ceea ce priveste concurenta. -In ultimii ani, sectorul gazelor naturale a cunoscut schimbari fundamentale. De la o piata monopol de stat, am ajuns astazi la una in care exista numeroase companii private. Ne este bine cunoscut rolul Consiliului Concurentei in dezvoltarea pietei-, a precizat presedintele ANRGN, Dan Pantilie.
Numeroase activitati din aceste domenii, cum ar fi transportul si distributia, impun situatii de monopol natural, astfel incat sunt necesare reglementari distincte de cele care opereaza pe o piata libera, pentru a proteja consumatorii. Protocolul are valabilitate un an de la data semnarii, cu prelungire automata, pentru noi perioade de cate un an, in cazul in care nici una din parti nu notifica cererea expresa de incetare a valabilitatii sale, cu minimum trei luni inainte de expirare.