Conducerea Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile – APIA – a prezentat, ieri, principalii parametri ce caracterizeaza piata romaneasca de autovehicule, care in primul semestru din 2004 a inregistrat cresteri spectaculoase pe toata linia. Potrivit datelor APIA, totalul pietei este de 79.591 autovehicule, in crestere cu 32%, productia a crescut cu 43,4%, pana la 58.383 de unitati, exporturile s-au majorat cu 109% (9.488 buc.), iar importurile – cu 38,2% (31.386 buc.). Intre factorii care au determinat aceasta dinamica se numara cresterea cu 99% a volumului de publicitate la autoturisme, modelele noi lansate in Romania, investitiile in centrele auto si ofertele promotionale, iar instrumentele financiare de creditare (leasing si alte forme de finantare) reprezinta peste 75% din volumul vanzarilor. Reprezentantii APIA au afirmat ca puterea scazuta de cumparare a romanilor este singurul motiv care franeaza acum dezvoltarea pana la nivelul potentialului real al pietei auto.
Fondurile pentru promovare s-au dublat
In ceea ce priveste publicitatea auto, datele statistice ale Media Planing Group, citate de APIA, arata ca televiziunile si presa scrisa si-au impartit cele mai mari felii din -tortul- fondurilor puse la dispozitie de catre furnizorii de reclama (vezi si graficul alaturat), acestea insumand 23,7 milioane de dolari, fata de 11,9 milioane de dolari in prima jumatate a anului trecut. Si distributia pe unitati a acestor fonduri a inregistrat o crestere semnificativa, de la 253 de dolari/masina in primul semestru din 2003 la 373 de dolari/masina in aceeasi perioada din 2004. Cele mai mari cresteri au inregistrat fondurile de promovare destinate posturilor de radio (+235%), presei scrise (+135%) si televiziunilor (+89%), pe ultimul loc situandu-se revistele de specialitate, cu o majorare de 72% a incasarilor din reclamele auto. Conducerea APIA a precizat ca datele prezentate la aceasta categorie reprezinta valori brute – -valorile nete le cunoasteti voi, ziaristii-, a spus Brent Valmar, presedintele asociatiei.
Vehiculele grele castiga teren
Si in segmentul vehiculelor comerciale, care reprezinta 19,6% din volumul pietei si 20,3% din totalul productiei, s-au inregistrat evolutii interesante: numarul acestora a crescut cu peste 21%, la 15.665 buc., iar productia – cu 22,6%, totalizand 11.887 buc. (din care 99% vehicule avand o greutate sub 3,5 tone). -Aceasta dinamica se datoreaza in principal faptului ca, incepand din februarie, s-au deschis tot mai multe santiere, unde a devenit necesara prezenta vehiculelor grele, de peste sase tone; de asemenea, majoritatea producatorilor de bauturi (atat alcoolice, cat si racoritoare) si-au completat parcul auto destinat transportului de marfuri, contribuind astfel la majorarea vanzarilor-, a explicat Cristian Helvig, membru al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile.
Estimari optimiste si pentru a doua jumatate a anului
Statisticile primului semestru al acestui an si evolutiile inregistrate in a doua jumatate a anului trecut i-au incurajat pe reprezentantii APIA sa se lanseze in estimari cat se poate de optimiste privind urmatorul semestru din 2004. La sfarsitul acestui an, -piata totala de autovehicule va inregistra o crestere de cca. 30%, volumul total de vanzari urmand sa se situeze intre 170.000 si 180.000 buc., aceasta cifra incluzand numai autoturismele si autovehiculele comerciale noi. De altfel, in fiecare din ultimii patru ani, in semestrul al doilea s-au inregistrat rezultate mai bune decat in primul-, afirma liderii APIA. Ei precizeaza ca in aceste estimari nu se includ si importurile de autovehicule rulate, care in 2003 au reprezentat 17% din volumul vanzarilor de autovehicule noi.
-Dobanzile ar trebui sa mai scada-
Referindu-se la rolul instrumentelor financiare de creditare in dezvoltarea pietei auto, presedintele APIA, Brent Valmar, ne-a declarat ca -acum avem un nivel normal al dobanzilor-, dar acestea -ar trebui sa mai scada-, avand in vedere puterea de cumparare a populatiei. -Accesul mai multor consumatori la piata de autovehicule ar putea fi asigurat inclusiv prin dezvoltarea acestor instrumente de finantare-, conchide oficialul APIA.