Home Economic-Financiar Rafinariile, decapitalizate de preturile controlate de stat

Rafinariile, decapitalizate de preturile controlate de stat

DISTRIBUIŢI

Mentinerea artificiala a preturilor produselor petroliere, pe piata interna, la niveluri scazute determina decapitalizarea sectorului de rafinare si distributie cu efect in cresterea arieratelor, considera presedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu. Necorelarea dintre cotatiile internationale ale titeiului si preturile de vanzare a carburantilor pe piata interna – preturi controlate de stat – conduce la o marja ce revine rafinariilor cu mult mai mica decat in UE. Anul trecut, de exemplu, la o cotatie medie a titeiului de 190 USD/tona, pretul mediu de vanzare a produselor petroliere pe piata interna a fost de 231 USD/tona, in timp ce pe piata europeana media a fost de 397 USD/tona. De exemplu, in cazul benzinei, diferenta dintre pretul de vanzare pe piata interna si cotatia titeiului este de 150 USD/tona, in timp ce la motorina diferenta este de 80 USD/tona. Aceste marje sunt foarte reduse, comparativ cu cele inregistrate in tarile UE unde aceste diferente – intre pretul carburantilor si costul titeiului – variaza intre 230 USD/tona si 459 USD/tona in cazul benzinei, respectiv 170USD/tona si 260USD/tona in cazul motorinei.


-Numai anul trecut diferenta dintre pretul de vanzare pe piata interna si cel de pe piata europeana a insemnat o pierdere de 148 milioane de dolari. Cumulat, in perioada 2000 – 2002, pierderile inregistrate ca urmare a comercializarii produselor pe piata interna, si nu la export, au totalizat 249 milioane de dolari, in conditiile in care volumul livrarilor la intern a crescut de peste 3,7 ori-, a explicat dl. Patriciu. Cantitatile de carburanti comercializate pe piata interna de Grupul Rompetrol au fost majorate de la circa 400.000 tone in 2000 la peste 1.400.000 tone in 2002. In acelasi timp au crescut si cantitatile exportate de la circa 700.000 tone in 2000 la aproape 1.800.000 tone. Efectele negative induse de diferentele de preturi dintre piata interna si cea externa se acutizeaza pe fondul unei fiscalitati -aliniate din plin la nivelurile europene sau peste- sustine reprezentantul Rompetrol. -La ora actuala, 72% din pretul carburantilor reprezinta taxe si impozite si numai restul costurile de rafinare-, a subliniat Dinu Patriciu. O astfel de politica va conduce la lipsa atractivitatii sectorului de rafinare in fata investitorilor strategici, precum si la imposibilitatea adaptarii tehnologice in acelasi ritm cu competitorii externi.

In cei doi ani de la preluarea rafinariei, Grupul Rompetrol a investit in capacitatile de la Petromidia 87 milioane de dolari, cu 12 milioane mai mult decat se obligase prin contractul de privatizare. Unul din obiectivele prioritare ale Rompetrol este amenajarea unui terminal situat la 7 km in largul Marii Negre fata de portul Midia, investitie de 31 milioane USD.

Lucrarile pentru amenajarea terminalului vor incepe in aceasta vara si vor fi finalizate in primavara anului 2004. Rompetrol intentioneaza ca pana in luna mai sa isi majoreze cota pe piata carburantilor din Bulgaria, de la 8,9% la 13%.Tot in acest an, Rompetrol intentioneaza sa intre si pe piata din Turcia, planurile de extindere vizand, ulterior, Macedonia si Serbia. In prezent, grupul opereaza in Romania si Republica Moldova.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.