Reprezentantii Balkan Petroleum si cei ai RAFO au sustinut, ieri, intr-o conferinta de presa, ca exista doi investitori straini interesati de achizitionarea actiunilor rezultate din conversia datoriilor la stat, acumulate de rafinaria din Onesti.
Numele eventualilor cumparatori au fost invaluite intr-o aura de mister demna de filme politiste. -Stiu sigur ca exista o oferta de la un concurent de-al nostru. Nu va pot da numele acestuia, pentru ca nu sunt mandatat. Au venit la noi, s-au consultat cu noi. Nu ne-a facut placere, dar asta este viata: am dat dovada de fair-play, le-am dat detalii despre viitorul RAFO si am fost nevoti sa le explicam avantajele acestei afaceri: crearea unei societati fara datorii la stat sau comerciale-, a declarat consilierul presedintelui Balkan Petroleum, Marin Anton, facand referire la unul dintre ofertanti. Acesta a mai furnizat niste date menite sa ameteasca si mai mult asistenta, precizand ca reprezentantii Ministerului Finantelor Publice nu sunt straini de aceasta oferta. Oficiali din cadrul MFP sustin insa ca toata povestea nu e decat o intoxicare grosolana.
Marin Anton a oferit si alte detalii despre unul dintre ofertanti: face afaceri in domeniul petrolier, stie ce inseamna vanzarea de titei si are o afacere destul de mare in domeniu, fiind dispus sa plateasca 200 milioane de dolari pentru actiunile detinute de stat in urma conversiei creantelor in actiuni, stabilita de Adunarea Generala a Actionarilor RAFO. Chiar in timpul conferintei de presa, directorul RAFO, Paul Ivascu, a precizat ca a fost contactat de -un al doilea ofertant, tot un investitor strain, care nu a mai activat pe piata romaneasca-. Ce au cei doi investitori in comun? Conform declaratiilor lui Marin Anton, acestia sunt evrei.
Reprezentantul BKP a adaugat ca nu intelege de ce statul nu vrea sa recupereze datoriile de la RAFO, chiar daca operatiunea s-ar realiza prin conversia in actiuni. In acest context, Anton a precizat ca si Balkan Petroleum a inaintat Ministerului Finantelor Publice o oferta pentru cumpararea pachetului de 35,4% din actiunile detinute de minister, in urma conversiei actiunilor. Anton sustine ca aceasta oferta a fost respinsa de reprezentantii Ministerului Finantelor Publice.
Surse din cadrul MFP precizeaza insa ca asa-zisa -oferta- a Balkan Petroleum s-a redus la o jumatate de coala A4, prin care acestia sustineau ca sunt dispusi sa ofere 200 milioane de dolari pentru actiunile detinute de minister. -In urma cu circa o luna, Compania Balkan Petroleum a remis Agentiei Nationale de Administrare Fiscala o adresa – si nu o oferta concreta – prin care ne aducea la cunostinta faptul ca ar fi fost dispusa sa achite o suma importanta de bani pentru pachetul de actiuni ale SC RAFO SA. (…) Conducerea ANAF i-a invitat la discutii pe reprezentantii imputerniciti ai companiei, artand ca, in conditiile legii, orice acceptare este conditionata fie de plata pe loc a sumei cuvenite, fie de asigurarea platii prin garantii solide-, se arata intr-un comunicat al ANAF. Ca raspuns la aceasta pozitie, Marin Anton a aratat ca BKP vrea sa achite suma in opt ani. In plus, in comunicatul ANAF se arata ca marti, 5 aprilie, la MFP s-a primit o oferta pentru acelasi pachet de actiuni din partea ALFA OIL Elvetia. AVAS a transmis un raspuns la aceasta oferta, prin care a invitat reprezenantii firmei la negocieri. -Mentionam insa ca documentatia privind aceasta oferta din partea firmei elvetiene a fost depusa la Registratura Generala a Ministerului Finantelor Publice de catre domnul Marin Anton, care este reprezentantul oficial al BKP si imputernicit sa negocieze cumpararea in nume propriu pentru BKP a acelorasi actiuni-, se mai arata in comunicatul ANAF.