Vești proate de la Eurostat: România și Bulgaria sunt cele mai sărace state europene după nivelul de prosperitate al cetățenilor săi, calculat după Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare. Indicatorul calculat pentru noi abia ajunge la 39% din media UE, de trei ori mai mic decât în cazul cetățenilor din Marea Britanie.
Desantul de români în magazinele sau pe piața proprietăților de la sud de Dunăre a pus mare presiune pe cerere, ceea ce a condus la scumpiri masive și în Bulgaria. În acest caz nu mai e de mirare că România depășește măcar Bulgaria la nivel de trai, indicatorul acestora fiind 37% din media europeană.
Deasupra României sunt ani-lumină până la următoarea clasată, Polonia. Aceasta avea 52% din media țărilor care fac parte din blocul comunitar.
Cea mai prosperă țară europeană este Luxemburgul, cu un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare superior cu 180% mediei europene. Totuși, datele statistice pentru Luxemburg sunt parțial generate de numărul mare de lucrători rezidenți în țările vecine care lucrează în Marele Ducat și contribuie la sporirea PIB, care este însă raportat doar la populația stabilă a țării.
Țările membre UE care au aderat în 2004 și 2007, plus Grecia și Portugalia au PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare sub media din UE. Cele mai prospere foste state comuniste sunt Slovenia și Cehia, cu 88%, respectiv 79% din media europeană, ambele depășind Portugalia, care se situează la 75% din media UE.
Norvegia, care nu este membră a Uniunii Europene, este pe locul al doilea în Europa din punctul de vedere al prosperității locuitorilor, cu 86% peste media UE, în timp ce Irlanda, cândva printre cele mai sărace țări europene, s-a situat pe locul al treilea, cu 46% peste același nivel mediu.
Cele mai mari economii din UE – Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Spania – s-au situat peste media UE cu între 3 și 18%.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane