Colegiul Farmacistilor si reprezentantii marilor lanturi farmaceutice duc lupte grele in Parlament pentru forma finala a -Legii medicamentului-. Disperati de expansiunea si mai ales de oferta prezentata de marile retele de farmacii, -batranii- din conducerea Colegiului (la randul lor, proprietari de unitati farmaceutice, de unde evidentul conflict de interese) cauta sa limiteze, prin orice mijloace, extinderea lanturilor farmaceutice cum ar fi Sensiblu, HelpNet sau HermesPharma, a caror activitate le afecteaza cifra de afaceri. In acest scop, a fost bagat la inaintare Ministerul Sanatatii si Familiei, care a propus Parlamentului masuri prin care sa poata fi interzisa deschiderea de noi farmacii apartinand marilor distribuitori. Acelasi minister care, prin ordinul ministrului Daniela Bartos, a investit Colegiul cu puteri pe care legea le prevazuse ca recomandari, intrand in conflict si nesocotind, in acelasi timp, prevederile Legii concurentei. Inversunarea cu care membrii Colegiului isi apara interesele a mers pana la acuze neprobate, facute in direct la televiziune, ca ratiunea de a exista a lanturilor de farmacii este spalarea banilor. Cert este un lucru: o data cu aparitia lanturilor de farmacii, profiturile fostelor farmacii de stat, privatizate cu un dolar si de catre membri ai Colegiului, au scazut considerabil.
Tendinta in Uniunea Europeana este de liberalizare a sistemului farmaceutic
Potrivit datelor Institutului National de Statistica si Studii Economice, in Romania exista, in anul 2000, o farmacie la 5.513 locuitori (crestere de 8% a numarului de farmacii fata de 1999), accesul populatiei la medicamente fiind insa mai redus comparativ cu principalele tari din Uniunea Europeana (Marea Britanie – o farmacie la 4.872 locuitori; Germania – la 3.867 locuitori; Italia – 3.528; Franta – 2.573 si Spania – o farmacie la 2.573 de locuitori). Exceptie fac tarile nordice (prima in top este Danemarca – o farmacie la 18.170 de locuitori), din cauza reglementarilor care limiteaza drastic concurenta in domeniul farmaceutic. Tendinta mondiala este insa de liberalizare a pietei medicamentelor: -Numarul de farmacii este limitat, iar consumatorii nu au posibilitatea de a cumpara din alta parte. Conform estimarilor Ministerului Afacerilor si Industriei, preturile in farmaciile daneze sunt cu circa 22% mai mari decat media tarilor UE (…) Autoritatea in domeniul concurentei a facut cel putin trei propuneri Ministerului Sanatatii, cu privire la nevoia ca acest sector sa devina mai competitiv. Ca urmare, ministerul a numit o comisie care sa studieze problema si sa faca propuneri pentru reducerea restrictiilor-, se arata in raportul OECD asupra legislatiei si politicilor concurentiale in Danemarca. Ceea ce se intampla de altfel in mai toate tarile civilizate: -In ultimii cinci ani, autoritatile din domeniul concurentei fac demersuri pentru liberalizarea acestui sistem. Chiar si la nivelul Uniunii Europene exista tendinta clara de a ?çoferi consumatorilor posibilitatea de a alege?ê-, afirma Marius Monti, comisar european insarcinat cu probleme de competitie.
Legea concurentei, o carte inchisa pentru Daniela Bartos
In Romania s-a mers, ca in atatea alte cazuri, impotriva curentului, incepand cu Ordinul ministrului sanatatii 201/1999, care a introdus restrictii pentru deschiderea de noi farmacii: -In mediul urban, o farmacie se poate infiinta la 5.000 de locuitori si la o distanta de 250 metri fata de alta farmacie, urmarindu-se o repartizare cat mai uniforma in teritoriu-. Mai grav a fost insa ca ordinul de mai sus a introdus o conditie obligatorie, prevazuta de lege ca facultativa, pentru deschiderea de noi farmacii – avizul Colegiului Farmacistilor, care nu o data au abuzat de puterile conferite de ministru, culminand cu atitudinea de -apartheid-, exprimata de Colegiul Farmacistilor Timis: -In situatia in care aceste retele de farmacii ne vor contacta si vor solicita eliberarea de avize socio-profesionale pentru deschiderea farmaciilor, le vom emite avizul negativ-. Contestat vehement de proprietarii de farmacii, ordinul a fost atacat si de Consiliul Concurentei, care a dispus, prin Decizia 544/2000, -incetarea practicilor anticoncurentiale savarsite de Colegiul Farmacistilor din Romania prin aplicarea abuziva a prevederilor referitoare la avizul de oportunitate eliberat pentru autorizarea infiintarii de noi unitati farmaceutice (…), incetarea de catre Ministerul Sanatatii a aplicarii dispozitiilor anticoncurentiale, prin renuntarea la criteriile demografic si teritorial pentru farmacii si depozite-. Desi Daniela Bartos, actualul ministru, a fost la randul ei somata sa aplice prevederile deciziei, abia in vara acestui an a fost adoptat un alt ordin, ce a iritat mai mult Consiliul Concurentei, acesta solicitand -emiterea de urgenta a unui nou ordin-. Daniela Bartos -s-a conformat-, emitand in luna septembrie un nou ordin prin care a mentinut atat restrictia privitoare la numarul de locuitori/farmacie, cat si puterea Colegiului Farmacistilor de a nu aviza infiintarea altor unitati.
Lobby pentru -convertirea- Legii medicamentului
Pe de alta parte, pe rolul Camerei Deputatilor se afla proiectul Legii de aprobare a OUG 152/1999, cu privire la produsele medicamentoase de uz uman, adoptat de Senat in anul 2000. Desi prevederile acesteia vizeaza, in fond, medicamentele si producerea lor, nu farmaciile, Ministerul Sanatatii a continuat sa sfideze prevederile Legii concurentei, lege organica, propunand introducerea in textul legii a unor noi masuri de natura sa denatureze mediul concurential: interdictie pentru producatori de a infiinta si/sau detine farmacii, plus limitarea dreptului la proprietate a distribuitorilor en gros, acestia urmand a detine doar cate o farmacie in fiecare oras sau sector. Initiativa a fost imediat contestata de principalii actionari ai lanturilor farmaceutice, care au incercat sa demonstreze parlamentarilor ca ar fi benefica, pentru sectorul sanatatii in Romania, eliminarea restrictiilor demografice si de proprietate, nicidecum a introducerii de noi restrictii. -Ne-am expus punctul de vedere, argumentat sub toate aspectele, si am speranta ca a fost receptat cum se cuvine-, ne-a declarat Ovidiu Buluc, actionar principal al SC Farmexim SA. La aceasta ora, razboiul este in plina desfasurare, Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor urmand a discerne intre perpetuarea promovarii unor interese de casta si cea a legiferarii unui mediu concurential onest in domeniul distributiei de produse farmaceutice.