Home Economic-Financiar Razboi pe un Wall-Street balcanic la Bucuresti

Razboi pe un Wall-Street balcanic la Bucuresti

DISTRIBUIŢI

Romania si Bulgaria au cazut la pace in ceea ce priveste responsabilitatile ce revin fiecareia pe piata regionala de energie in calitate de tari cu cea mai mare forta energetica in zona balcanica. Astfel, cu ocazia semnarii, in luna octombrie, la Sofia, a acordului in domeniul energetic s-a stabilit ca Centrul energetic regional sa se constituie in Bulgaria, iar Bursa de energie electrica, in Romania. In acest fel, tara noastra a reusit sa treaca – in problema stabilirii locatiei viitoarei Burse a energiei – de un rival important, Bulgaria, care la randul ei a obtinut un avantaj deloc de neglijat: coordonarea si gestionarea proiectelor si fondurilor acordate de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea infrastructurii de transport-comunicatii din Balcani. Semnarea acordului in domeniul energetic dintre Romania si Bulgaria reprezinta un mare pas inainte in relatiile dintre cele doua tari, cunoscut fiind faptul ca ani la rand vecinii nostri de la sud au ridicat oprelisti in calaea exportului de energie pe care tara noastra putea sa-l realizeze catre Grecia. Nu trebuie uitat ca inclusiv in vara acestui an s-a iscat un adevaarat scandal legat de exportul de energie al tarii noastre catre Grecia. Aminitim ca, la vremea respectiva, compania de electricitate din Bulgaria a solicitat plata taxelor de tranzit pentru contractele de export de energie ale Romaniei pe piata elena, in conditiile in care, conform declaratiilor reprezentantilor NEK, 40% din cantitatea de energie a tranzitat sistemul de transport bulgaresc.


Decizia de constituire a unei Burse a energiei pentru zona tarilor balcanice va determina cresterea valorii activelor societatilor din acest sector care sunt scoase la privatizare, a declarat directorul general al Transelectrica, Jean Constantinescu. Existenta la Bucuresti a Bursei de energie pentru tarile din sud-estul Europei va fi o garantie in fata investitorilor ca exista o piata a energiei functionala, consolidata, unde se efectueaza tranzactii, ceea ce va conduce la cresterea atractivitatii societatilor din sectorul energetic ce urmeaza a fi privatizate, a evidentiat oficialul Transelectrica.

Pentru constituirea Bursei de energie – programata sa devina fuunctionala spre sfarsitul anului 2003 – Transelectrica va adopta modelul Bursei de pe piata scandinava – NORDPOOL – care -beneficiaza de o vasta experienta in astfel de tranzactii, fiind cea care a creat bursele de energie din Leipzig si Paris. Nordpool, este detinuta in proportie de 50% de Stattnet – compania de transport al energiei din Norvegia si 50% de Svenskakrafnet – echivalentul companiei Transelectrica din Suedia. -Nordpool, bursa de energie a tarilor nordice Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, este cea mai eficienta bursa din Europa, care asigura cele mai scazute preturi, precum si cea mai mare lichiditate. Mai mult, aceasta nu a inregistrat nici un fel de socuri, sincope in alimentarea cu energie-, a explicat Jean Constantinescu. Tinand cont de aceste considerente, Transelectrica discuta cu Nordpool in vederea asiguraii transferului de know-how si implicarii din punct de vedere financiar in constituirea Bursei de energie de la Bucuresti. -Incercam sa aducem Nordpool ca investitor care sa detina un anumit numar de actiuni la Bursa de energie din zona tarilor balcanice. Suntem intr-o faza avansata a discutiilor si in urmatorul Consiliu de Administratie se va discuta propunerea de colaborare cu Nordpool-, a afirmat reprezentantul Transelectrica.

Efortul financiar pentru constituirea Bursei de energie este estimat la circa 10 milioane de dolari. Transelectrica beneficiaza de o finantare PHARE de trei milioane de dolari pentru realizarea platformei de tranzactionare a Operatorului de piata OPCOM. Proiectul se afla intr-o faza avansata, in cateva zile urmand a fi anuntata firma castigatoare ce va asigura aceasta noua platforma. -Pentru crearea instrumentelor de tranzactionare existente in cadrul unei burse este nevoie de o platforma specifica de realizare a tranzactiilor financiare cu energie, ce implica un efort financiar estimat la sapte milioane de dolari-, a precizat dl Constantinescu. -Banca Mondiala s-a aratat interesata de acest proiect menit sa asigure functionarea eficienta a pietei interne angro si integrarea acesteia in piata regionala sud-est europeana-, a aratat reprezentantul Transelectrica.

Avantajele Romaniei fata de Bulgaria

Care ar fi principalele atuuri care fac din Romania optiunea optima pentru crearea Bursei regionale de energie? In primul rand este vorba de forta energetica a tarii noastre, care are o putere instalata de circa 17.000 MW, si o productie anuala de 48,4 TWh, dispunand de un important excedent de capacitate atat in sectorul de producere, cat si in cel de transport. In acelasi timp sectorul energetic romanesc include multiple surse interne de combustibili, productia anuala fiind realizata in proportie de aproape 32% din surse hidro (15,3 TWh), 20% pe baza de hidrocarburi (9,6 TWh), 38% pe carbune (18,4 TWh) si circa 10% in capacitatea nucleara (5,1 TWh).

Practic, Romania si Bulgaria sunt tarile care asigura reglajul de frecventa si tensiune in zona a II-a de functionare interconectata a UCTE, in care mai sunt incluse Grecia, Macedonia, Albania, Muntenegru, Serbia, Republica Srbska.

Un avantaj major care inclina balanta in favoarea infiintarii bursei energiei in Romania este garantia pe care o prezinta operatorul de transport Transelectrica in privinta neutralitatii conducerii sistemului. Trebuie spus ca asa cum a fost infiintata din punct de vedere legal, compania Transelectrica nu are in obiectul de activitate efectuarea tranzactiilor cu energie, asa cum se intampla, de exemplu, in cazul operatorului bulgar Nek. -Nefiind implicata in tranzactiile cu energie electrica (exceptand cantitatile cumparate doar pentru acoperirea pierderilor tehnologice din reteaua de transport), Transelectrica va asigura accesul nediscriminatoriu la mecansimul de tranzactionare, fiind o garantie ca Bursa va functiona intr-un mediu adecvat-, a declarat dl Constantinescu.

La aceste argumente se adauga experienta de trei ani de zile a operatorului de piata din cadrul Transelectrica – OPCOM – organizat dupa cerintele UE, la fel ca si operatorul de transport si de sistem.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.