Majorarea capitalului societatii Alro Slatina va fi amanata prin decizia urmatoarei sedinte a Consiliului de Administratie, care va avea loc luni si in care reprezentantii APAPS vor vota in acest sens. Patru dintre cele cinci locuri din CA al Alro sunt ocupate de reprezentantii APAPS.
Guvernul a decis, in sedinta de joi, sa amane pana in septembrie discutarea modalitatilor de privatizare la Alro Slatina, ceea ce inseamna ca privatizarea societatii nu se va realiza neaparat prin majorare de capital.
Autoritatea pentru Privatizare anuntase, pentru AGA din 4 iunie, o majorare a capitalului social al Alro, in doua etape distincte, prin reevaluarea activelor corporale si necorporale si apoi prin aport de numerar cu suma de 60 milioane de dolari. In urma celei de-a doua etape, statul urma sa-si piarda calitatea de actionar majoritar.
Ieri, grupul de companii Marco si-a exprimat din nou disponibilitatea de a colabora in continuare cu APAPS si cu ceilalti actionari, in vederea solutionarii problemelor cu care se confrunta Alro. Marco isi mentine si decizia de a continua sa cumpere actiuni ale Alro si Alprom Slatina de pe piata libera. In acest sens, grupul pregateste oferta publica de cumparare a tuturor actiunilor Alro care se afla in prezent in posesia altor actionari.
In alta ordine de idei, premierul Adrian Nastase a semnalat veniturile uriase pe care le-au obtinut membrii conducerii de la Alro. Societatea Alro merge, probabil, -spre bine-, avand in vedere faptul ca directorul societatii a avut, anul trecut, venituri de 2,3 miliarde de lei, iar in primele patru luni din acest an de 1,6 miliarde de lei, a spus ieri premierul, la teleconferinta saptamanala cu prefectii. Nastase a precizat ca detine aceste date din raportul intocmit de Corpul sau de control, care s-a deplasat la Slatina.
Tot in cadrul teleconferintei, prefectul de Olt a spus ca un director adjunct al Alro a luat, in luna mai, o prima de 458 milioane de lei, un altul, prima de 400 milioane de lei, iar liderii de sindicat -au luat mai putin-, aproximativ 125 de milioane.
Primul-ministru a reatacat si problema profitului obtinut anul trecut, de 65-67 milioane de dolari, in conditiile in care suma reprezentand subventia acordata pentru pretul energiei electrice s-a ridicat la aproximativ 20 milioane de dolari.
Pe de alta parte, amanarea privatizarii societatii va fi acceptata fara probleme de Banca Mondiala, dupa cum considera dl Nastase. El a adaugat ca programele cu Banca Mondiala sau Uniunea Europeana nu sunt discutate -intre o colonie si o metropola-, ci sunt dezbatute intr-un context in care se urmareste realizarea in Romania a cresterii economice si sunt negociate pe baza de egalitate.
-Nu cred ca suntem in situatia unor copii care stau cu spatele la zid si care nu au voie sa respire decat daca li se da aprobare-, a afirmat recent primul-ministru.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane