Home Economic-Financiar Reactorul 1 de la Cernavoda va fi repornit astazi

Reactorul 1 de la Cernavoda va fi repornit astazi

DISTRIBUIŢI

Reactorul Unitatii 1 al Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavoda va intra astazi in procedura de repornire, dupa ce a fost oprit mai bine de trei saptamani. Concret, procedura de repornire implica un proces de mai multe ore in care reactorul se activeaza treptat, din 100 in 100 MW, pana la puterea maxima de 706 MW. Astfel, are loc o prima etapa, in care se porneste reactorul si se fac probele de functionare. Dupa acesta, vine etapa de conectare la retea si de incarcare cu sarcina electrica. -Aceasta etapa de incarcare la retea cu zero productie pana la incarcarea nominala dureaza intre opt si 10 ore-, ne-a declarat un specialist de la Nuclearelectrica. Cu alte cuvinte, reactorul va functiona la turatie maxima spre sfarsitul saptamanii.

Reactorul a fost oprit la data de 24 august, principalul motiv constituindu-l nivelul foarte scazut al Dunarii, care nu permitea o racire optima a agregatului nuclear. La acea data, debitul Dunarii scazuse la nivelul istoric de 1.600 de metri cubi pe secunda, iar apa din bazinul de racire al reactorului tindea sa scada sub cota de atentie, adica sub doi metri. In acest moment, specialistii apreciaza ca nivelul apei care asigura sistemul de racire al reactorului a atins cotele necesare functionarii centralei in conditii optime. In perioada cat a fost oprit, s-au efectuat mai multe lucrari de optimizare a racirii reactorului, care sa permita ca acesta sa fie sigur, chiar daca nivelul Dunarii este mai mic decat in mod normal. Astfel, a fost creat un canal prin care se asigura accesul direct al apelor Dunarii in sistemul de racire al reactorului. In plus, s-au facut mai multe lucrari de decolmatare a Dunarii in zona Cernavoda, lucrari care au costat aproape 100 miliarde de lei. Ieri, Dunarea avea un debit la Portile de Fier de 1.970 metri cubi pe secunda, iar prognoza pentru urmatoarele zile este stationara, in jurul valorii de 2.000 mc/s. Oprirea Reactorului 1 a produs Nuclearelectrica pagube de peste sapte milioane de euro prin neproducerea energiei electrice. Mai exact, pentru fiecare zi de nefunctionare, Centrala de la Cernavoda a pierdut in medie 12 miliarde de lei.

Reamintim ca Unitatea 1 a CNE Cernavoda are o putere instalata de 706 MW. Reactorul nuclear al unitatii este de tip CANDU 6 si a fost proiectat de Atomic Energy of Canada Ltd. (AECL). Reactoare de acelasi tip functioneaza la centrale nucleare din Canada, Coreea de Sud, Argentina sau China.

Oprirea Reactorului 1 – un soc pentru sistemul energetic

Romania, spre deosebire de alte tari din Europa, afectate de seceta, care au fost nevoite sa recurga la importuri spot, la preturi foarte mari (1.000 euro per MW), a reusit sa depaseasca momentul opririi Unitatii 1, prin repornirea unor centrale pe baza de carbune si hidrocarburi.

Printre termocentralele repornite de urgenta se numara cele de la Iernut, Mintia, Braila, Galati sau Turceni. Pe langa acestea, au fost pornite si unele centrale trecute pe linie moarta la cererea Fondului Monetar International, cum ar fi cele de la Doicesti si Borzesti, a caror productie era mai mult decat necesara pentru fuctionarea normala a sistemului energetic. Aceste termocentrale, care in mod normal ar fi trebuit sa porneasca numai la iarna, au reusit sa suplineasca productia de energie -pierduta- de Cernavoda, dar la preturi mult mai mari. Daca un MW produs de Cernavoda costa intre 22 si 24 de dolari, costul curentului produs in termocentrale (cu mici exceptii) este de doua si chiar trei ori mai mare. -Acum, in conditiile in care Reactorul 1 de la Cernavoda va produce din nou, centralele termoelectrice vor fi obligate sa-si micsoreze productia. Cei 700 de MW care vor fi produsi la Cernavoda vor fi scazuti din productia termo-, ne-a declarat directorul Transelectrica, Jean Constantinescu.

Se poate spune ca, pentru sistemul energetic romanesc, venirea ploilor si pornirea Reactorului 1 marcheaza inceputul sfarsitului crizei din domeniu. Criza care se va prelungi totusi pana cand Dunarea va avea un debit mediu normal pentru perioada sfarsitului de an, de aproximativ 6.000 de mc/s. De-abia atunci, cel mai important producator de energie electrica, Portile de Fier, va acoperi, ca in -vremurile bune-, aproape jumatate din consumul intern de energie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.