Home Economic-Financiar Rectificarea a inghetat salariile bugetarilor

Rectificarea a inghetat salariile bugetarilor

DISTRIBUIŢI

Lefurile a peste un milion de bugetari vor fi inghetate pana anul viitor, posturile vacante vor fi blocate in majoritatea institutiilor, iar fonduri suplimentare nu vor fi alocate decat ordonatorilor de credite a caror activitate poate activa clauza de salvgardare. Acestea sunt -binefacerile- rectificarii bugetare aprobate ieri in sedinta de guvern, impreuna cu o serie de alte acte normative aplicabile in cazul cheltuielilor bugetare.

Secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice, Doina Dascalu, a declarat ca majorarea salariilor pentru toate categoriile de bugetari anuntate pentru luna octombrie -se va duce, undeva, in 2006-. Conform deciziilor Guvernului Nastase, bugetarii urmau sa beneficieze in acest an de o majorare totala salariala de 12%, acordata in doua transe. Deocamdata nu se stie inca ce strategie va fi adoptata privind cresterile salariale de anul viitor, amanarea majorarii din octombrie fiind stabilita printr-un act normativ aprobat ieri in guvern.

Rectificarea bugetara aprobata ieri prin ordonanta de urgenta a -taiat- din bugetele ministerelor, urmand sa primeasca fonduri in plus ministerele din domeniile implicate in indeplinirea angajamentelor asumate de Romania, vizate de o eventuala activare a clauzei de salvgardare.

Conform ordonantei de guvern adoptate ieri, pe ansamblul bugetului general consolidat, cheltuielile cresc cu 9.194,9 miliarde de lei, respectiv cu 1,1% fata de proiectia initiala, datorita cresterii suplimentare a veniturilor estimate la 27.500 miliarde de lei. Aceasta suma este redistribuita in cea mai mare parte pentru acoperirea deficitului bugetar stabilit la 0,74% din PIB, fata de 1,5% din PIB, prognozat initial.

Prin rectificarea aprobata ieri, au fost alocate sume suplimentare Fondului Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (5.030,1 miliarde de lei, din care 3.600 miliarde de lei vor fi alocate pentru medicamente compensate si gratuite), Ministerului Administratiei si Internelor (5.303,9 miliarde de lei), Ministerului Justitiei (2.175,7 miliarde de lei – pentru aplicarea masurilor privind reforma sistemului judiciar), Ministerului Public (296,4 miliarde de lei). Fondul de interventie la dispozitia guvernului a fost suplimentat cu peste 4.000 miliarde de lei, pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse in urma inundatiilor. Bugetul asigurarilor sociale a fost majorat cu 4.302,9 miliarde, pentru asigurarea fondurilor necesare recalcularii pensiilor.

Cele mai importante reduceri de buget sunt la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (6.314,5 miliarde lei), Ministerul Administratiei si Internelor (1.866 miliarde lei, reduse din credite externe), Ministerul Educatiei si Cercetarii (1.076,6 miliarde lei) si Ministerul Apararii Nationale (1.018 miliarde lei). Posturile vacante vor fi blocate in intreg sistemul bugetar, cu exceptia Ministerului Justitiei. Pentru anul viitor, strategia de majorare a salariilor va fi gandita in perioada imediat urmatoare, fiind posibile mai multe variante: o crestere moderata a salariilor, caz in care se va renunta si la bonusuri, prime etc., fie o reducere de personal care ar permite bugetarilor ramasi in sistem sa castige mai mult.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.