Home Economic-Financiar Recuperarea creantelor, imposibila in 93% din cazurile de faliment

Recuperarea creantelor, imposibila in 93% din cazurile de faliment

DISTRIBUIŢI

De la doar 7% din firmele romanesti declarate falimentare institutiile statului isi mai pot recupera banii. Aceasta este concluzia trista a unui studiu realizat de Coface Intercredit, in conditiile in care guvernantii au facut din procesul de recuperare a creantelor un motiv de lauda privind -performantele inregistrate-.


Desi stam mai bine decat tari precum Brazilia (unde exista numai 0,00002 sanse ca sa se mai recupereze ceva de la o firma intrata in faliment), fata de tarile sud-est europene, suntem si la acest capitol inca in urma. Aici procentele sunt mult mai mari, fiind cuprinse intre 20% si 34%, in timp ce rata cea mai ridicata de recuperare a debitelor, respectiv intre 68%-85%, se intalneste in tarile din Europa de vest.

335 de zile pentru executarea silita

Potrivit studiului citat, autoritatile romane intampina mari dificultati in procesul de recuperare, chiar si acolo unde se mai poate salva ceva, sumele fiind infime in raport cu valoarea totala datorata. Desi, de la inceputul anului si pana in prezent, cele doua institutii ale statului – Autoritatea pentru Valorificarea Statului si Agentia Nationala de Administrare Fiscala – au lucrat, spun ele, -pe branci-, pentru a recupera datoriile firmelor debitoare si intrate in faliment, oficialii din domeniu se feresc totusi sa dea cifre concludente. In prezent, in portofoliul AVAS exista peste 6.000 de debitori aflati sub incidenta Legii nr. 64 privind procedura de reorganizare si faliment. Ca timp mediu de executare al unei creante, in tara noastra, acesta este de aproximativ 335 de zile, mai putin ca in Bulgaria, unde trebuie sa astepti 440 de zile, iar in Croatia, executarea unei creante dureaza 415 zile. Dar, la capitolul incasare efectiva a creantei, suntem chiar cu mult in urma vecinilor nostri bulgari si unguri, care reusesc pana la o treime rata de recuperare.

Cu doar doua milioane de lei se infiinteaza o noua firma

Aparitia problemelor in recuperarea integrala a creantelor isi gaseste justificarea in insasi procedura simplista de infiintare a unei societati comerciale. Astfel, in tara noastra, daca dispui de un capital minim de doua milioane de lei (in jur de 56 euro), iti poti deschide peste noapte o societate comerciala cu raspundere limitata, asa numitele SRL-uri, in timp ce in Ungaria capitalul minim legal este de 12.000 euro. -In Romania, infiintarea unei societati comerciale dureaza mult mai putin, implica formalitati mai putine, iar capitalul social minim necesar pentru infiintarea unei societati comerciale, raportat la venitul mediu pe cap de locuitor se afla cu mult sub necesarul din celelalte tari, reprezentand circa 0,27 din venitul pe cap de locuitor-, se arata in studiul Coface. In Romania, ca sa iti faci o firma, trebuie sa indeplinesti doar cinci proceduri, fata de 11 in Bulgaria, 12 in Croatia si sase in Ungaria. De asemenea, timpul pentru infiintarea unei firme in Romania este de 28 de zile, iar in Bulgaria ai nevoie de 32 de zile, in Croatia – de 49 de zile si in Ungaria – de 52 de zile.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.