Home Economic-Financiar Regia Nationala a Padurilor a redeschis subunitatea Baraganu

Regia Nationala a Padurilor a redeschis subunitatea Baraganu

DISTRIBUIŢI

Regia Nationala a Padurilor (RNP) a inaugurat, ieri, subunitatea Baraganu din cadrul Directiei Silvice Calarasi, dupa reabilitarea si modernizarea acesteia. Costul total al lucrarilor de modernizare se ridica la aproximativ cinci miliarde de lei. -Trecand, la un moment dat, prin zona, am constatat numeroase deficiente. Exista un paradox: cand sunt zapezi mari, toti vrem sa facem perdele forestiere, apoi vine primavara si uitam. Cand e canicula, ne aducem aminte, dar pana ne pregatim cad deja primii fulgi de nea-, a declarat Petre Daea, ministrul agriculturii, prezent la inaugurare.

Suprafata statiunii Baraganu se ridica la 327,3 hectare, din care 220 hectare de padure, o pepiniera de 20 de hectare, pe doua hectare se intind rachitariile, terenurile afectate impaduririi ocupa 26 de hectare, 59,3 hectare se afla terenurile pentru hrana vanatului si administratia.

Padurea a fost impartita pe parcele, in suprafete cuprinse intre 0,25 si un hectar, fiecare dintre acestea reprezentand un alt tip de cultura pe baza de stejar brumariu si salcam. Colectia dendrologica amenajata ca parc cuprinde peste 270 de specii indigene si exotice. Pepiniera, esentiala pentru programul national de impadurire si perdelele forestiere, cuprinde, in prezent, specii ornamentale in proportie de 47%, restul fiind rezervat speciilor forestiere. Fondul de vanatoare este populat cu efective apreciabile de caprior, mistret, iepure si fazan.

Baza experimentala Baraganu a fost infiintata ca statiune forestiera de cercetari silvice in august 1946 si este amplasata in stanga soselei si caii ferate Bucuresti – Lehliu – Fetesti, intre localitatile Perisoru si Stefan cel Mare – judetul Calarasi.

La infiintare, statiunea Baraganu a avut ca profil de cercetare stabilirea asortimentului de specii, scheme de impadurire, tehnologia de instalare si conducere pentru speciile stejar brumariu si salcam, in conditii extreme de vegetatie forestiera, si mai tarziu, dupa 1962, cercetari privind extinderea rasinoaselor in conditii de stepa, dar si studierea posibilitatilor de amplasare a unor retele de perdele forestiere de protectie a campului. Directia Silvica Calarasi administreaza o suprafata de 20.675 de hectare, fond forestier proprietate publica a statului, din care 19.360 hectare terenuri acoperite cu padure, aproape in totalitate specii foioase. Cea mai mare pondere o detin plopii euroamericani, cu 5.910 hectare, restul speciilor fiind reprezentate de salcam (4.480 hectare), stejar (3.430 hectare) si salcie (2.970 hectare).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.