Home Economic-Financiar Regiile autonome de gospodarire comunala vor deveni societati comerciale

Regiile autonome de gospodarire comunala vor deveni societati comerciale

DISTRIBUIŢI

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a prezentat executivului, in sedinta de saptamana trecuta, un memorandum cu privire la transformarea regiilor autonome de gospodarire comunala in societati comerciale si implicarea AVAS in procesul de conversie a creantelor in actiuni. Prin acest memorandum se propune ca operatorii serviciilor publice de alimentare cu apa si energie termica sa fie organizati sub forma unor societati comerciale pe actiuni, apartinand mai multor autoritati locale si centrale.


Este bine stiut faptul ca regiile autonome de gospodarire comunala s-au confruntat intotdeauna cu dificultati financiare, de aceea decizia transformarii acestora in societati comerciale si implicarea AVAS in conversia creantelor in actiuni reprezinta o modalitate mai eficienta de asigurare a premiselor necesare continuitatii si calitatii serviciilor publice de interes local, se precizeaza in comunicatul de presa remis de AVAS.

Anul acesta, AVAS a preluat creantele comerciale restante ale SC Distrigaz SA si SC Electrica SA, in valoare de peste 7.760 miliarde de lei, de la 1.665 de debitori. Majoritatea acestor creante proveneau chiar de la operatorii serviciilor publice de gospodarire comunala. O parte importanta a datoriei operatorilor de servicii a fost creata de catre autoritatile locale, care nu au achitat la timp diferentele de pret pentru energia termica si ajutoarele banesti. Aceasta a dus la perceperea de penalitati contractuale de catre furnizorii de gaze si energie electrica, din vina exclusiva a consiliilor locale. In cazul in care autoritatea ar aplica metodele de recuperare prevazute in OUG nr. 51/1998, masura ar duce la lichidarea acestor operatori si, implicit, la sistarea serviciilor furnizate de acestia.

AVAS devine actionar de baza, alaturi de consiliile locale

Transformarea regiilor autonome in societati comerciale creeaza posibilitatea conversiei acestor creante in actiuni, AVAS putand deveni actionar de baza la societatile comerciale nou-infiintate, alaturi de consiliile locale, excluzandu-se astfel premisa controlului politic excesiv si sistarea serviciilor publice de alimentare cu apa si energie termica. In plus, infiintarea societatilor comerciale va oferi posibilitati mai mari de grupare si operare pe principii de apartenenta teritoriala sau zonala, creand astfel premise favorabile de accesare a unor programe cu finantare europeana (PHARE, ISPA, SAPARD, SAMTID).

Reorganizarea se face potrivit Legii 207/1997

Reorganizarea regiilor autonome (inclusiv a celor aflate in subordinea administratiei publice locale) ca societati comerciale se deruleaza conform legilor in vigoare, fiind reglementata de OUG nr. 30/1997, aprobata prin Legea nr. 207/1997, cu modificarile si completarile ulterioare. Conversia in actiuni a creantelor detinute de AVAS asupra societatilor comerciale aflate in coordonarea autoritatilor locale se poate realiza, dupa caz, in temeiul OUG nr. 51/1998 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau in temeiul Legii nr. 137/2002, care prevede unele masuri pentru accelerarea privatizarii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Actiunile dobandite vor fi scoase la vanzare

In ambele cazuri insa actiunile astfel preluate nu vor ramane in portofoliul AVAS sau in cel al administratiilor publice locale. Conversia creantelor existente se realizeaza in scopul vanzarii actiunilor astfel dobandite, in prima situatie de catre AVAS, ca metoda de valorificare a activelor statului, iar in a doua situatie, de catre autoritatea administratiei publice locale, dupa preluarea acestor actiuni de la AVAS. Reorganizarea regiilor autonome in societati comerciale pe actiuni si conversia in actiuni a creantelor detinute de AVAS poate astfel asigura continuitatea si fluidizarea serviciilor publice de baza catre cetateni, evitand aparitia in perioada imediat urmatoare a unor conflicte de munca.

Primul pas spre privatizarea operatorilor de servicii

Noua hotarare va crea premisele credibilitatii furnizorilor de servicii si va solutiona problema eligibilitatii acestora fata de organismele financiar-bancare. In plus, in aceste conditii, accesarea de programe finantate de Uniunea Europeana va fi mult mai facila. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sustine ca prin luarea acestei masuri s-a avut in vedere alinierea tarii noastre la standardele europene, precum si crearea unei piete deschise pentru serviciile publice. Actiunea de transformare a regiilor autonome in societati comerciale face parte dintr-un proces mai lung de privatizare graduala a acestor operatori de servicii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.