Home Economic-Financiar Registrul Comertului cere desfiintarea a 60% din firmele romanesti

Registrul Comertului cere desfiintarea a 60% din firmele romanesti

DISTRIBUIŢI

Datele centralizate la Oficiul National al Registrului Comertului evidentiaza ca, la sfarsitul anului trecut, peste 400.000 din totalul de 670.000 de firme inmatriculate se aflau, din diverse motive, in situatia de a fi desfiintate. Conform datelor existente, 310.000 de companii nu si-au preschimbat certificatele de inmatriculare si de inregistrare fiscala cu certificatele de inregistrare continand codul unic de inregistrare, operatiune ce trebuia incheiata pana la 1 ianuarie 2005. Pe de alta parte, 353.867 de societati nu au raportat Registrului Comertului situatia financiara pe anul 2003. Acestora li se adauga alte cateva zeci de mii cu probleme de natura formala care ar trebui sa determine autoritatile sa le desfiinteze din oficiu. Din statisticile astfel prezentate rezulta ca, de fapt, jumatate din agentii economici ce functioneaza in Romania lipsesc din evidentele Fiscului.


La 1 ianuarie 2005 a expirat un nou termen-limita, de data aceasta fara a mai fi prelungit: pana la 31 decembrie 2004 ar fi trebuit sa se incheie procesul de preschimbare a certificatului de inmatriculare si a celui de inregistrare fiscala cu noul certificat de inregistrare a firmelor. Numai jumatate din totalul companiilor au efectuat respectiva operatiune. Aceasta este numai una dintre cauzele pentru care Registrul Comertului trebuie sa dispuna dizolvarea a peste 400.000 de firme din totalul de 670.000 inmatriculate pana la finele anului trecut.

Potrivit datelor centralizate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), 60% din firmele romanesti se afla in situatia de a fi dizolvate, din urmatoarele motive: 4.220 societati au durata de functionare expirata; 16.011 au administratori cu mandate ce au termene depasite; 58.055 au sediu cu durata expirata; 2.536 au capital social subscris sub limita legala si, ceea ce e cel mai grav, 353.867 de societati nu au raportat Registrului Comertului situatia financiara pe anul 2003.

Peste 300.000 de lichidari si radieri din oficiu

O alta statistica a ONRC arata ca, dintr-un total de peste 650.000 de firme care ar fi trebuit sa-si preschimbe certificatele de inmatriculare si de inregistrare fiscala cu certificatele de inregistrare continand codul unic de inregistrare, doar 343.000 au efectuat aceasta operatiune. Asta in conditiile in care, de-a lungul anului trecut, ONRC a lansat zeci de avertismente privind obligativitatea preschimbarii certificatelor. In comunicatele institutiei s-a precizat, in repetate randuri: -Certificatele de inmatriculare si cele de inregistrare fiscala nepreschimbate pana la data de 31 decembrie 2004 se anuleaza. Astfel, comerciantii persoane fizice si asociatiile familiale se radiaza din oficiu, iar comerciantii persoane juridice se dizolva de drept si intra in lichidare, potrivit reglementarilor legale-.

O legislatie cam intortocheata

Legea nr. 359/2004, privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in Registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora – modificata prin Ordonanta nr. 75/2004 – prevede, la art. 26, ca persoanele juridice care, pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 359/2004, nu au preschimbat certificatul de inmatriculare si cel de inregistrare fiscala au obligatia de a solicita, la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul din judetul in a carui raza au sediul social sau secundar, preschimbarea respectivelor documente cu noul certificat continand codul unic de inregistrare. Consecinta nerespectarii acestei obligatii legale este stipulata la art. 30: -Neefectuarea preschimbarii (…) pana la data de 31 decembrie 2004 atrage dizolvarea de drept a persoanelor juridice.

Constatarea dizolvarii de drept se face prin incheierea judecatorului delegat, pronuntata la cererea Oficiului National al Registrului Comertului. Incheierea judecatorului delegat se inregistreaza in Registrul comertului si se comunica persoanei juridice la sediul social, Ministerului Finantelor Publice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala – pe cale electronica, si se publica pe pagina de Internet a ONRC, precum si la sediul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal.

Ce fel de societati pot fi lichidate

O data cu modificarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, cu completarile aduse prin Legea nr. 161/2003, au fost stabilite si categoriile de agenti ce pot fi dizolvati din oficiu. Astfel, la cererea oricarei persoane interesate, precum si a ONRC, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii, in cazurile in care: – societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni; – societatea nu a depus, in cel mult sase luni de la expirarea termenelor legale, situatiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comertului; – societatea si-a incetat activitatea, nu are sediu social cunoscut ori nu indeplineste conditiile referitoare la sediul social; – asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut sau resedinta cunoscuta; – societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii.

Avand in vedere faptul ca in atributiile Oficiului National al Registrului Comertului intra doar o parte din cazurile enumerate mai sus, ne intrebam cate societati sunt, in realitate, in situatia de a fi desfiintate din cauza acestor probleme de natura formala? Dar, mai ales, in cat timp se va trece, efectiv, la radierea respectivelor -fantome- care pana nu demult au fost deosebit de utile in umflarea unor statistici de bine despre mersul economiei.

Jumatate din agentii economici nu exista pentru Fisc!

Faptul ca, pe de-o parte, 353.000 de firme nu au depus bilantul pe 2003, iar de cealalta parte 310.000 societati nu si-au preschimbat certificatele pentru a obtine (inclusiv de la Finante) cod unic de inregistrare evidentiaza o realitate ingrijoratoare: practic, jumatate din totalul de 670.000 de agenti economici inmatriculati la Registrul Comertului lipsesc din evidentele Fiscului. Functionale sau nu, de pe urma activitatilor acestor entitati statul nu castiga nimic. Reamintim ca, in momentul lansarii (anul de gratie 2003), campania desfiintarii firmelor cu probleme de natura formala purta o denumire pompoasa: -Asanarea mediului de afaceri-…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.