Ziua mult asteptata de brokeri, in care la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va incepe tranzactionarea titlurilor de stat nu pare sa vina prea curand. Pana la sfarsitul acestui an insa, presedintele BVB, Sergiu Oprescu, spera sa existe totusi o listare-pilot de titluri de stat, care sa presupuna efectiv tranzactionarea la bursa. -In acest moment, dorim clarificarea anumitor aspecte cu privire la tranzactionarea titlurilor de stat pe piata de capital si separarea acestora in functie de maturitati, astfel incat Bursa de Valori sa fie destinatia principala, singulara chiar, pentru cele cu maturitati de peste un an. Cele cu maturitati mai mici, care sunt instrumente monetare, ar trebui sa fie tranzactionate pe piata interbancara-, a afirmat presedintele BVB.
In urma cu doua saptamani, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a semnalat o serie de inadvertente si neclaritati in proiectul de regulament privind functionalitatea pietei titlurilor de stat, intocmit de Ministerul Finantelor Publice si aprobat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Tot atunci, in vederea avizarii regulamentului, CNVM a solicitat organizarea unei intalniri cu reprezentantii Finantelor, ai BNR, ai Bursei de Valori si ai Asociatiei Romane a Bancilor pentru modificarea prevederilor care stabilesc tranzactionarea titlurilor cu scadenta mai mare de un an, atat pe piata interbancara, cat si pe piata bursiera. Din cate am aflat, aceasta intalnire inca nu a avut loc. Una dintre problemele sesizate de CNVM se refera la faptul ca, in forma actuala, regulamentul da posibilitatea tranzactionarii unei singure emisiuni atat la Bursa de Valori, cat si pe o piata supravegheata de BNR, iar BNR nu dispune, in prezent, de un sistem integrat de tranzactionare. De asemenea, Legea 52/1994 privind valorile mobiliare si bursele de valori prevede ca tranzactionarea valorilor mobiliare se poate face numai pe o piata reglementata si supravegheata de CNVM. O alta problema o reprezinta pastrarea unei evidente clare si in timp real a detinatorilor, ca urmare a faptului ca nu exista un registru unic al titlurilor de stat. Totodata, CNVM nu ar fi putut verifica, in timp real, existenta titlurilor de stat in portofoliul vanzatorilor si nici a banilor in contul cumparatorului, in vederea decontarii cu fonduri sau numerar, in siguranta, a tranzactiilor.
Regulamentul da societatilor de valori mobiliare posibilitatea sa fie acceptate atat pe piata primara, cat si pe cea secundara a titlurilor de stat cu scadenta mai mare de un an, conditionand insa accesul acestora de marimea capitalului social. Astfel, pentru a putea participa pe piata primara, unde sunt vandute prima data titlurile de catre Ministerul Finantelor, SVM trebuie sa aiba capitalul social de minimum 75 miliarde de lei (jumatate din cel impus unei banci comerciale). Pentru a participa pe piata secundara, unde sunt ulterior tranzactionate aceste titluri, SVM trebuie sa aiba cel putin 37,5 miliarde de lei capital social. Conducerea Bursei de Valori considera ca aceste limite ale capitalului social prevazute in regulament sunt prea mari. -Criteriile de eligibilitate a SVM pentru tranzactionarea titlurilor de stat la bursa ar trebui lasate la optiunea CNVM. O data definita ca destinatie, in functie de maturitate, Bursa de Valori, e normal ca reglementarea tranzactionarii titlurilor de stat pe aceasta destinatie sa cada in sarcina CNVM-, considera Sergiu Oprescu. El a adaugat ca, in forma actuala a regulamentului, nu este clar cine supravegheaza atat participantii, cat si tranzactiile in sine. In concluzie, mai e de lucru la acest regulament.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane