Home Economic-Financiar Reguli stricte pentru actionarii companiilor de asigurare

Reguli stricte pentru actionarii companiilor de asigurare

DISTRIBUIŢI

O persoana fizica, cetatean roman sau strain, care are intentia de a dobandi calitatea de actionar semnificativ la companii de asigurare sau la reasiguratori persoane juridice romanesti, sau daca doreste sa renunte la aceasta calitate va depune la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), pe langa alte documente, o declaratie speciala, in care trebuie sa declare eventualele datorii pe care le are, indiferent de creditor, persoana fizica sau juridica. Potrivit noului act normativ, dosarul va include declaratia si atunci cand persoana in cauza doreste sa devina actionar semnificativ direct sau indirect sau cand participatia acesteia va atinge sau depasi 20%, 33% sau 50% din capitalul social.

De asemenea, actionarul in cauza va trebui sa declare, printre altele, toate participatiunile sub forma de actiuni sau parti sociale pe care le detine la diverse companii in Romania, in state membre UE sau in state terte, valoarea dividendelor incasate in ultimii cinci ani de la fiecare societate comerciala, toate veniturile obtinute din activitatea de baza sau din alte activitati cu scop lucrativ obtinute in ultimii cinci ani, defalcate pe fiecare capitol in parte. Dar declaratia va contine si sumele de bani in valuta in strainatate, din tara, participatiile la fonduri de investitii sau la alte organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, atat in lei, cat si in valuta, precum si orice alta creanta cu valoare mai mare sau egala cu 5.000 euro, inclusiv in obligatiuni, titluri de stat etc., indiferent de loc. Desigur, CSA garanteaza confidentialitatea respectivelor informatii.

CV pe 10 ani

Normele in cauza se aplica persoanelor juridice, dar si celor fizice cu cetatenie romana, cat se celor straine. Totusi, mult mai interesant este setul de documente depus la CSA de catre categoria persoanelor fizice. Spre exemplu, in cazul majorarii participatiei, cel in cauza va comunica catre CSA, pe langa declaratia precizata anterior si copii dupa acte de identitate, cota de participatie la care se va ajunge prin majorare, dar si un curriculum vitae din care sa rezulte activitatea desfasurata in ultimii 10 ani, inclusiv denumirea angajatorului, descrierea activitatii desfasurate, functia detinuta, persoane de contact si alte informatii relevante privind activitatea acesteia.

Dar, printre altele, cele mai semnificative documente sunt cazierul fiscal, documentele doveditoare privind sursa fondurilor cu care se intentioneaza sa se participe la capitalul social, lista cu participatiile la capitalul social al oricarei societati comerciale, la data depunerii documentatiei la CSA si cazierul judiciar valabil la data respectiva. Deosebit de interesant e faptul ca cetatenilor straini, in cazul in care acestia au domicilii in mai multe state membre UE, este necesara prezentarea acestui document din toate statele in cauza in care a domiciliat in ultimii cinci ani pe o perioada mai mare de sase luni. Daca un stat in care cetateanul strain in cauza isi are domiciliul nu emite astfel de documente, acestea vor fi inlocuite de declaratii date sub juramant sau pe propria raspundere, autentificate notarial, insotite de traducerea legalizata in limba romana.

CSA se poate opune majorarii de capital

CSA trebuie sa ia o decizie asupra intentiei notificate de majorare in termen de maximum trei luni de la transmiterea documentatiei, putandu-se opune acesteia prin decizie motivata. Daca notificarea in cauza nu este trimisa ori CSA se opune intentiei notificate, dar persoanele isi materializeaza intentia, CSA, avand in vedere nulitatea actiunii, decide, fie suspendarea exercitarii drepturilor de vot corespunzatoare, fie nulitatea voturilor exprimate, fie anularea acestora. De asemenea, CSA poate sanctiona orice asigurator sau reasigurator care nu-i transmite pana la 30 aprilie situatia actionariatului, adica lista completa a actionarilor directi, persoane fizice si juridice, asa cum este intocmita pentru adunarea generala a actionarilor precum si lista actionarilor indirecti semnificativi, persoane fizice si juridice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.