Contractele aferente proiectelor din planurile sectoriale de cercetare-dezvoltare vor putea fi atribuite numai cu respectarea unor reguli stricte, o data cu intrarea in vigoare a unui proiect de hotarare elaborat in acest sens si care va intra in perioada urmatoare in dezbaterea executivului. Daca proiectul de act normativ va fi adoptat, in forma sa actuala, se va pune capat si disputei existente de ani buni cu sindicatele din domeniu, ale caror lideri au acuzat in repetate randuri atribuirea respectivelor contracte pe criterii clientelare.
Incredintarea directa, pentru valori sub 10.000 de euro
Poate cea mai importanta prevedere a proiectului de hotarare privind contractarea, finantarea, monitorizarea si evaluarea proiectelor din planurile sectoriale de cercetare-dezvoltare este cea referitoare la procedura care se va aplica in functie de fiecare situatie in parte.
Astfel, atribuirea directa a contractelor nu se va putea face decat in anumite situatii, strict reglementate de actul normativ, sau daca se emite o hotarare de guvern care sa stabileasca alte circumstante. In primul rand, atribuirea directa poate avea loc daca valoarea contractului nu depaseste echivalentul in lei a 10.000 de euro. Apoi, se mai poate recurge la aceasta metoda, indiferent de valoarea contractului, daca serviciile respective pot fi prestate (furnizate) doar de catre un singur ofertant, care are drepturi exclusive asupra acestora sau proiectul este dintr-un domeniu special si poate fi condus de o singura institutie. Mai sunt, apoi, situatiile in care la licitatia restransa s-a prezentat un singur ofertant, care a indeplinit conditiile de eligibilitate si a carui oferta corespunde cerintelor solicitate sau in care contractul de finantare are ca obiect extinderea unor servicii sau activitati aflate in derulare.
Pentru proiecte de peste 40.000 de euro se organizeaza licitatie
Altminteri, se va recurge la licitatie sau cerere de oferta. Pentru contractele a caror valoare este mai mare decat echivalentul in lei a 40.000 de euro, procedura va fi organizarea unei licitatii restranse. Autoritatea contractanta va adresa invitatii in acest sens catre cel putin cinci potentiali contractori care indeplinesc conditiile de eligibilitate.
Printre acestea din urma se numara cerinte cum ar fi ca institutul sau firma respectiva sa nu fie declarata in incapacitate de plata, sa nu le fie blocate conturile printr-o hotarare judecatoreasca si sa nu fie -recidivisti-, adica sa nu fi incalcat prevederile unui alt contract de finantare incheiat anterior. Totodata, se impune ca cercetarea-dezvoltarea sa fie prevazuta in obiectul de activitate al potentialului contractor. Pentru persoanele fizice, acestea va trebui sa fie autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitate de cercetare-dezvoltare.
Cererea de oferta va putea fi utilizata ca procedura de contractare atunci cand valoarea proiectelor se incadreaza in intervalul 10.000-40.000 de euro. In acest caz, autoritatea contractanta poate solicita oferte de la mai multi furnizori, executanti sau prestatori, fara publicarea nici unui anunt publicitar.
Se infiinteaza Registrul potentialilor contractori
Evidenta potentialilor contractori va fi si ea stricta, urmand ca Autoritatea pentru cercetare-dezvoltare sa infiinteze in acest scop un registru special.
Alte prevederi ale normelor se refera la incompatibilitati. Astfel, nu vor putea fi contractori, subcontractori sau contractori asociati pentru un anumit proiect persoanele fizice si juridice care au redactat conditiile de finantare si modul de realizare a contractului sau au participat, in diverse etape, la selectarea contractorilor. Nici dupa semnarea contractului, contractorul desemnat castigator nu va putea angaja, sub sanctiunea rezilierii contractului, nici una dintre persoanele aflate in situatiile de mai sus.
Presedintele Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare, Radu Minea, spune ca, de aceasta data, autorii proiectului au tinut cont de solicitarile sindicalistilor si, daca proiectul va trece de guvern in forma sa actuala, se declara multumit.