– Declaratia apartine Excelentei Sale Jeronimo Moscardo, ambasadorul Braziliei la Bucuresti, care a avut amabilitatea sa acorde ziarului -Curentul- un scurt interviu
– Domnule ambasador, cum ati caracteriza, acum cand va aflati la sfarsit de mandat, relatiile economice dintre Romania si Brazilia in perioada cat v-ati desfasurat activitatea la Bucuresti?
– In primul rand, as vrea sa subliniez faptul ca legaturile dintre Romania si Brazilia sunt mult mai profunde decat perioada cat eu mi-am desfasurat activitatea ca ambasador. Si ma refer aici in primul rand la economistul roman Mihail Manoilescu. La inceputul anilor 1930, ministrul Cyro de Freitas Valle, aflat ca diplomat la Bucuresti, a trimis Federatiei Industriilor din Sao Paulo un exemplar din -Teoria protectionismului- a economistului roman. In 1931, volumul a fost tradus in Brazilia si distribuit ca o Biblie a aparatorilor industrializarii tarii. Ideile lui Manoilescu, pregatite pentru Romania, au fost de fapt un tratament valabil si pentru complexa problema economica braziliana. Putem spune deci ca fundamentele teoretice ale lui Manoilescu au transformat Brazilia dintr-o tara agricola intr-una industrializata. Deci, putem spune ca relatia dintre Romania si Brazilia are ca fundal prezenta gandirii romanesti care se reflecta de fapt in intreaga America Latina. Se poate spune deci ca Manoilescu este -bunicul- economistilor brazilieni. De altfel, este interesant de stiut ca -nepotul- spiritual al domnului Manoilescu, economistul brazilian Celso Furtado, are sanse sa fie candidat la Premiul Nobel pentru economie, la editia de anul viitor. Dupa cum se vede, legaturile dintre tarile noastre sunt in primul rand la nivel academic.
Exista foarte mult -spatiu- pentru Romania in Brazilia
– Totusi, in afara de aceste relatii academice…
– Noi, la nivel de ambasada, am lansat un program-pilot, pe care noi l-am numit -Window of oportunities-, si care isi propune sa -mobilizeze- oamenii de afaceri romani sau brazilieni sa investeasca reciproc in economiile celor doua tari. De altfel, chiar in acest moment, cand premierul Adrian Nastase se afla in Brazilia, vrem sa-i prezentam domniei sale pe langa partea teoretica pe care am elaborat-o si o parte practica. Pentru ca Brazilia este o tara cu oportunitati pentru Romania, dar si invers, Romania prezinta oportunitati pentru Brazilia. De exemplu, tara dumneavoastra are o lunga traditie in sectorul hidroelectric, in special in constructia de microhidrocentrale, instalatii de care noi avem nevoie acum in Brazilia. Suntem interesati si de achizitionarea de gazoducte din Romania, industrie in care specialistii romani sunt foarte buni. Am putea vorbi si de tehnologia pe care o detine Romania in domeniul petrolier sau de transport pe calea ferata. Putem spune deci ca exista foarte mult -spatiu- pentru Romania in Brazilia si poate oferi de lucru din plin industriei grele romanesti.
– In acest moment, exista proiecte concrete care sa se deruleze intre cele doua tari?
Invizibilitatea romano-braziliana
– Sunt foarte putine… De fapt, pot spune ca exista o mare invizibilitate a Romaniei in Brazilia si a Braziliei in Romania. Invizibilitatea este, asadar, reciproca. Pana acum nu a existat o apropiere profunda si de aceea cred ca Romania nu a fost descoperita de oamenii de afaceri brazilieni. Totusi, sanse exista. Sa luam ca exemplu Constanta si portul situat aici. Pe o raza de o mie de kilometri, in raza portului Constanta sunt aproximativ doua sute de milioane de consumatori. Cu alte cuvinte, zona este o mare piata si eu cred ca Brazilia ar trebui sa faca in acest port o platforma nu numai pentru exportul sau importul de produse destinate Romaniei, ci si pentru intregul bazin al Marii Negre, pentru Orientul Mijlociu, de fapt pentru toata aceasta zona. Si ma refer aici si la -inima- Europei, prin accesul direct prin Dunare. Aceasta platforma ar putea functiona atat pentru produse agricole, cat si pentru cele industriale. Daca se va face acest proiect, cred ca va fi o mare descoperire pentru Brazilia vizavi de aceste posibilitati concrete pe care Romania le ofera. Trebuie sa facem eforturi concrete pentru ca brazilienii sa descopere Romania ca o solutie si nu ca pe o problema.
– De ce ca pe o problema?
– Cred ca stiti ca Romania, in momentul de fata, are o problema de imagine in strainatate, ca fiind o tara cu probleme. Dar eu cred ca aceasta imagine nu este corespunzatoare realitatii. Cred ca pot spune ca Romania este un miracol economic. Sa nu uitam ca Romania are astazi exporturi de 13 miliarde de dolari, iar daca luam in considerare PIB-ul Romaniei, nivelul exporturilor este extraordinar. De aceea cred ca, in scurt timp, tara dumneavoastra va avea un succes economic foarte mare, dublat si de o intelepciune din punct de vedere politic. Pentru ca, dintre aceste tari care au facut tranzitia de la o economie centralizata la cea de economie de piata, Romania a trecut prin acest proces cu o anumita intelepciune. Chiar si procesul de privatizare a fost, pot sa spun, facut intr-un ritm mai -omenesc-.
– Atunci cum comentati faptul ca Uniunea Europena nu a acordat Romaniei statutul de economie de piata functionala?
– Cred ca responsabilii din Uniunea Europeana nu au observat care este ritmul necesar din Romania pentru mentinerea echilibrului si a pacii sociale. De exemplu, unele tari europene fac mari eforturi pentru a privatiza invatamantul. Un efort enorm pentru a privatiza sanatatea. Romania face acest lucru in mod foarte intelept, permitand o marire a sistemului de invatamant cu ajutorul celui privat, dar pastrand sectorul public si responsabilitatile statului. La fel si in domeniul sanatatii sau in domeniul petrolier. Toate acestea garanteaza Romaniei o tranzitie cu o fata mai umana.
– Credeti ca Romania are sanse reale de a se integra in Uniunea Europeana in 2007?
– Nu am nici o indoiala. Si spun acest lucru pentru ca Romania si-a adus unele dintre cele mai importante contributii pentru Europa. Daca Europa este cultura, atunci Romania este centrul Europei. Daca Europa este numai economie, Romania este una dintre cele mai bogate din Europa. Nu trebuie sa uitam ca Romania este tara europeana cu cea mai bogata biodiversitate, iar acest lucru inseamna viata. In plus, cum spuneam mai inainte, Romania are posibilitati economice foarte mari, si de aceea cred ca Romania are astazi nevoie de o mai mare incredere in sine pentru ca Romania nu are dreptul de a fi modesta. Si sa nu uitam un lucru: Romania este o tara -milionara- in posibilitatile hidrologice, in apa, apa care va fi marele element strategic al acestui secol.
A consemnat,