Recent, Automobile Dacia SA-Groupe Renault a anuntat ca pierderile efective inregistrate anul trecut au fost aproape duble fata de nivelul prevazut initial – 78 milioane de euro, comparativ cu numai 40 de milioane, – dupa cum a anuntat, la jumatatea lunii trecute, Manuel Gomez, presedintele Consiliului de Administratie. Aceste rezultate financiare au fost puse de conducerea franceza a uzinei de la Mioveni pe seama mai multor factori, dintre care cel mai important mentionat a fost ca -piata romaneasca nu este la nivelul la care ne asteptam-.
Problema cea mare este insa nu doar ca piata romaneasca nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor constructorului francez, cat mai ales, urmare a asocierii, cumparatorii nu au putut constata o crestere a calitatii si a fiabilitatii autoturismelor autohtone, altfel spus, constructorul nu s-a ridicat la asteptarile pietei. Aceasta, daca ne aducem aminte ca o moneda are totdeauna doua fete.
Calvarul reclamatiilor
Este lucru cunoscut ca preferintele romanilor pentru autoturismele Dacia sunt justificate atat de pretul relativ accesibil al acestora si al pieselor de schimb, cat si de faptul ca defectele minore ale autoturismelor sunt remediate deseori de proprietari prin improvizatii, obisnuinta, creata inca de dinainte de 1990. In prezent, in cazul in care, cumva, vreunul dintre cumparatori reclama defectiuni ale masinii in perioada de garantie, are parte de un adevarat calvar -pigmentat- cu remedieri ale defectiunilor, care se dovedesc ulterior efemere – remedierile, nu defectiunile. Pana cand omul se lasa pagubas si incearca sa remedieze problema pe cont propriu. -In luna noiembrie 2000 am cumparat, prin Getica SA Pitesti, un autoturism Dacia 1310 berlina, cu motor cu injectie. Dupa parcurgerea primilor 100 de kilometri, a aparut un zgomot care disparea in momentul apasarii pedalei de ambreiaj-, ne-a declarat Dragos Frumosu, intr-un memoriu adresat redactiei. El afirma ca a suportat situatia pana la momentul reviziei de 1.000 de kilometri, cand a reclamat defectiunea la ADRAS Bucuresti, unde i s-a recomandat sa astepte sa se -implineasca- 5.000 de kilometri. Dupa aceasta perioada s-a constatat o defectiune la cutia de viteze, masina fiind luata pentru reparatii la uzina. Reparatii soldate aproape imediat cu acelasi zgomot. A urmat o deplasare la Getica Pitesti, unde cutia de viteze a fost din nou reparata. Dupa 800 de kilometri, zgomotul a reaparut. A urmat inlocuirea cutiei de viteze la Service Dacia din Militari, cu o alta, reparata in uzina. -A tinut- 1.000 de kilometri, moment in care s-a decis inlocuirea cutiei cu alta noua, in uzina. Perioada de -fiabilitate-, de data aceasta a cutiei de la uzina, s-a extins pe… 1.500 de kilometri, cat un drum dus-intors intre Constanta si Baia Mare. Moment in care, la Getica SA din Mioveni (n.r. – societate infiintata de sindicatele de la Dacia), o comisie de cinci specialisti a luat problema in maini, decizia finala fiind inlocuirea axei cu came pentru disparitia tremurului de la motor si inlocuirea ansamblului ambreiaj (disc, placa, rulment) pentru disparitia zgomotului de la cutie, problema fiind in sfarsit rezolvata. Pentru 100 de kilometri…, dupa care zgomotul -Diesel- a reaparut. -Fac precizarea ca mi s-a argumentat ca este un defect de constructie pe care partea franceza il accepta. Oare pentru Renault este un lucru pozitiv?-, intreaba proprietarul masinii.
-Cutie de viteze neconforma, jenti si cauciucuri dezechilibrate din turnare-
Actele prezentate de catre proprietarul autoturismului Dacia nou confirma nemultumirile acestuia. Proces-verbal de analiza tehnica nr. 529/3 august 2001, SC Dacia Service SA Bucuresti, referitor la sesizarea -zgomot cutie de viteza in rulaj si ?çla liber?ê-: -Pentru satisfacerea clientului, SC AD SA propune inlocuirea cutiei de viteza cu alta remaniata in cadrul AD SA.-, clientul declarandu-se multumit de solutie. La data de 3 decembrie 2001, alt proces-verbal de analiza tehnica: -Inlocuit cutia de viteze seria si numarul … cu C.V. nr… In urma probelor de drum efectuate, s-a constatat ca reperul corespunde-, clientul inscriind la rubrica observatii -propun ca firma Renault sa faca cinste numelui castigat pentru fabricarea unor masini competitive si in Romania-. Nu acesta este sfarsitul, defectiunea nefiind remediata nici in prezent, iar procese-verbale sunt cu duiumul. -Consider ca am cumparat un autoturism nou, care este in garantie si care functioneaza defectuos (cutie de viteze neconforma, jenti si cauciucuri dezechilibrate din turnare, baterie cazuta dupa cinci luni). Respectuos, va rog sa intelegeti ca pe banii mei nu pot tolera si accepta o asemenea situatie. Precizez ca voi face cunoscut acest caz atat firmei Renault, cat si tuturor forurilor europene si internationale abilitate-, se mentioneaza in scrisoarea adresata directorului Jean Michel Aime, de catre Dragos Frumosu, in care cel din urma, in disperare de cauza, face uz indirect de calitatea de vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, organism afiliat international.
Nu se cunoaste numarul celor afectati de calitatea masinilor Dacia, dar este cert ca este covarsitor mai mare decat cel al celor decisi sa mearga pana in panzele albe pentru remedierea unor defecte considerate acceptabile in Romania, dar impardonabile in strainatate.