Grupul trei al centralei electrice de termoficare CET Sud Bucuresti a fost redat, incepand de ieri, in exploatare comerciala dupa finalizarea probei de 72 de ore. Lucrarile de reabilitare ale grupului au inceput in 1999, iar durata mare de timp pana la finalizare a fost cauzata de problemele de adaptare a functionarii noilor echipamente cu cele vechi, existente din 1964. -Lucrarile de reabilitare pe echipamentele vechi ridica probleme foarte mari, avand in vedere ca acestea trebuie adaptate sa functioneze pe instalatiile deja existente, care au o vechime de peste 30 de ani-, a declarat dl Emilian Mateescu, director general al Sucursalei Electrocentrale Bucuresti (SEB). CET Sud este cel mai mare producator de energie termica si electrica din Capitala, asigurand mai mult de jumatate din energia termica a orasului. In urma lucrarilor de reabilitare, pretul energiei electrice produs de centrala se va reduce cu trei dolari/MWh, iar cel al energiei termice cu circa 1,5 dolari/Gcal. De asemenea, durata de viata a grupului a fost prelungita cu 20 de ani. CET Sud dispune de sase grupuri energetice (cazan- turbina) si de 16 cazane de apa fierbinte, avand o putere instalata de 550 MW si o capacitate termica de 2.300 Gcal/h. Reabilitarea grupului trei a fost efectuata de un consortiu de firme, format de companiile Alstom, Fortum si Itochu, si a costat 22,8 milioane de dolari, finantarea fiind asigurata in proportie de 70% de Banca Europeana pentru Investitii. Proiectul include si reabilitarea grupului patru care va fi dat in functiune in aceasta toamna, schema de finantare fiind similara celei de la grupul deja dat in exploatare. Valoarea totala a reabilitarii pentru cele doua grupuri energetice este de 45 milioane de dolari.
SEB cuprinde cinci centrale, care dispun de o putere instalata de 1.100 MW si o capacitate de livrare a energiei termice de circa 5.000 Gcal/h, asigurand 80% din necesarul de energie termica a Capitalei. Consumul anual al acestor capacitati de productie este 970.000 tone de pacura si 745 milioane metri cubi de gaze naturale, pentru care cheltuieste circa 230 milioane de dolari.
Directorul general al Termoelectrica, dl Ion Marcu, a declarat ca reabilitarea grupurilor de la CET Sud se inscrie intr-un proiect amplu de reabilitare a centralelor, ce prevede modernizarea, in 2002, a 1050 MW. Anul trecut au fost modernizate capacitati de 750 MW, iar in viitorii ani vor fi reabilitate grupuri energetice insumand, in medie, 650 MW/an. La finele acestui program, vor fi modernizate capacitati ce insumeaza puteri de peste 5.000 MW, a precizat Marcu. De altfel, asa cum a declarat ministrul industriei, a fost intocmita o strategie de restructurare a Termoelectrica, ce prevede grupurile cu sanse de a fi eficientizate prin modernizari. Dan Ioan Popescu a precizat ca in cazul centralelor apartinand SEB, nu se pune problema treansferului in administrarea autoritatilor locale, avand in vedere ca acestea produc atat energie electrica, cat si termica.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane