Daca pana acum cativa ani stigmatul unei economii preponderent comuniste a persistat in climatul de la est de Prut, oamenii de afaceri din Republica Moldova au inceput demararea unor proiecte care vizeaza dezvoltarea rapida a relatiilor cu statele europene, mai ales in proximitatea unei granite cu Uniunea Europeana in viitorul apropiat.
Prezent in Bucuresti pentru inaugurarea targului -Saptamana economiei Republicii Moldova in Romania-, care se va desfasura la Romexpo in perioada 12-17 iunie, viceministrul moldovean al economiei si comertului, Igor Dodon, a precizat ca procesul de privatizare demarat in tara sa atinge cel mai inalt varf, investitorii straini gasind in climatul moldovean resurse deosebit de profitabile.
In acelasi timp, el a subliniat avantajele pe care investitorii straini le vor gasi in Republica Moldova, cel mai important fiind lipsa taxelor vamale pentru mai mult de 90% din tipurile de marfuri care pot fi importate sau exportate, atat catre est, cat si catre vest, facilitate de care mai dispune doar Georgia. Astfel, in opinia ministrului, Republica Moldova reprezinta o posibilitate reala de conectare a comertului est si vest-european. Impozitul pe profit este de 15%, impozitele sociale nu depasesc 28%, iar firmele care investesc in agricultura nu vor plati nici o taxa catre stat timp de cinci ani.
Ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Lidia Gutu, a evidentiat rolul important al Romaniei in dezvoltarea economica a tarii sale. -Romania se afla pe locul 7 in ceea ce priveste statele cu care avem relatii comerciale. In 2005, valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari a atins 350 de milioane de dolari, dar pentru acest an estimam o crestere de mai bine de 50%-, a adaugat Gutu.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane