Rusii de la Conares Trading nu vor lua doar Combinatul Siderurgic din Resita. Cine a crezut ca ei vor face filantropie in economia romaneasca s-a inselat amarnic, ministrul Ovidiu Musetescu aratandu-ne de fapt cum vor sta lucrurile. Miza este de fapt Petrotub Roman. Pentru acest producator de tevi s-au aratat interesate nu mai putin de 14 companii romanesti si internationale, printre care si, evident, Conares Trading. Dar cum sa faci partie pentru un ofertant cand pentru uzina in cauza se bat atat de multe interese? Simplu: legandu-i de coada un bolovan, astfel incat toti ceilalti potentiali investitori sa se retraga din cursa. Iar ministrul APAPS a dat deja tonul…
-Pachetul- – magia privatizarii autohtone
Combinatul Siderurgic Resita (CSR) ar putea fi scos la privatizare -la pachet- impreuna cu producatorul de tevi Petrotub Roman, a declarat Ovidiu Musetescu, ministrul pentru privatizare, dupa o intalnire cu liderii mai multor sindicate si confederatii sindicale. -Resita ar putea sa devina un furnizor constant de materie prima pentru Petrotub. Aceasta din urma si-a exprimat, de altfel, intentia ca inainte de privatizare sa incerce o colaborare pe baza acestei asocieri, ceea ce ar insemna nesperat de mult pentru noi-, a declarat Ovidiu Musetescu. El considera ca Petrotub Roman este -o societate atractiva care, din pacate, isi cauta materia prima in tari limitrofe Romaniei-. Conform unor declaratii ale oficialilor APAPS, 14 companii romanesti si internationale, printre care si Combinatul Siderurgic Celeabinsk din Rusia, au depus scrisori de intentie pentru Petrotub. APAPS a anuntat ca lansarea la privatizare a Petrotub va avea loc in aceasta primavara. Societatea are 4.800 de angajati si este specializata in producerea tevilor din otel utilizate in industria petroliera de foraj, industria energetica, in transporturi si in rafinarii.
Sabia sindicala e pe crestetul APAPS
Cert este ca in prezent la APAPS e valva mare. Reprezentantii APAPS analizeaza, in aceste zile, o serie de masuri care urmeaza sa fie aplicate la CSR. Printre acestea figureaza numirea unui administrator, clarificarea situatiei in care se afla societatea din punct de vedere economic, financiar, juridic si patrimonial, precum si referitor la numarul de salariati.
Autoritatile vor elabora, ulterior obtinerii acestor informatii, conform declaratiilor ministrului, -un plan de restructurare pe termen scurt, iar apoi unul pe termen mediu, pana la privatizare-. Musetescu a precizat ca va avea loc si -o anumita restructurare- de personal, insa aceasta va fi dimensionata -in mod rezonabil-.
De cealalta parte, -pisica- sindicala ramane deocamdata in stand-by. Liderul sindicatului Vatra, Iancu Muhu, sustine ca -saptamana viitoare avem promisiunea domnului ministru Musetescu, ca, impreuna cu o comisie de experti, se va deplasa la Resita si apoi va desemna un administrator al societatii si o conducere executiva provizorie, pana cand se va desemna AGA, consiliul de administratie. Ni s-a promis ca se vor gasi solutii ca sa putem sa dam ceva bani pentru luna aceasta la salariati, apoi vom demara un proces de restructurare si reorganizare. Deci, daca se vor face disponibilizari, vom cauta sa fim cuprinsi intr-un program PSAL sau RICOP, ca cei disponibilizati sa primeasca salarii compensatorii. Nu pot sa ma declar multumit pana cand nu vad totul rezolvat-.
Variante ocolitoare
Situatia Combinatului Resita ramane tulbure. Pentru moment, guvernul cauta modalitati prin care sa se debaraseze de proprietarii americani ai combinatului. Potrivit APAPS, Noble Ventures isi pierde dreptul de proprietate asupra combinatului, deoarece nu a platit cea de-a doua rata din contractul de vanzare-cumparare la termenul stabilit, adica la 31 decembrie 2002 (doua milioane de dolari). APAPS sustine ca toate conditiile pentru rezilierea contractului sunt indeplinite. Se pare ca institutia condusa de Ovidiu Musetescu incearca sa puna capat cat mai repede relatiei cu cei de la Noble Ventures, o relatie marcata timp de doi ani de conflicte permanente, in care si sindicatele au avut un cuvant greu de spus.
Cea mai reala optiune o reprezinta revanzarea rapida a combinatului resitean. Iar un pretendent exista, Conares Trading, probabil in conditiile stipulate la inceputul materialului. Firma a mai cumparat anul trecut Combinatul de oteluri speciale Targoviste. Insa sunt voci care sustin ca in calea tranzactiei sta un mare obstacol: firma americana Noble Ventures, care a deschis un proces la Curtea Internationala de Arbitraj de la Washington, in care acuza statul roman de nationalizare si cere daune de 200 miloane de dolari.
Teoretic, atat timp cat procesul este in desfasurare, orice tentativa de vanzare este blocata. In practica, se pare ca autoritatile cauta deja variante ocolitoare. Una ar fi sa se prevaleze de datoriile mari pe care combinatul le are fata de diferiti creditori, Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii ori furnizorul de energie. Creditorii ar putea initia falimentul sau executarea silita, scotand la vanzare parti din combinat pentru a-si recupera datoriile. De obicei, se cer preturi mai mici decat valoarea reala a instalatiilor scoase la vanzare, o afacere din care pierd si combinatul si statul, dar castiga noul cumparator si, poate, artizanii din spatele tranzactiei.