Home Economic-Financiar Restructurarea Administratiei Nationale a Drumurilor s-a incheiat cu cinci ani mai devreme

Restructurarea Administratiei Nationale a Drumurilor s-a incheiat cu cinci ani mai devreme

DISTRIBUIŢI

Restructurarea uneia dintre cele mai importante regii autonome din subordinea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL), Administratia Nationala a Drumurilor (AND), s-a incheiat cu cinci ani mai devreme decat fusese prevazut in proiectul avizat in acest sens de Guvern in 1992. In urma cu cateva zile, Cabinetul Nastase a aprobat o hotarare care consfinteste desprinderea din cadrul AND a tuturor societatilor comerciale avand ca obiect de activitate executia lucrarilor de intretinere si reparatie periodica a drumurilor, executia lucrarilor de constructii cladiri si de geniu civil si inchirierea utilajelor de constructii si demolare.

-Din acest moment, AND devine cu adevarat un administrator, care se va ocupa de selectia ofertelor depuse la licitatii si de negocierile cu finantatorii proiectelor de constructie si reabilitare a drumurilor. Totodata, AND va incheia contractele de executie, va urmari derularea lucrarilor, va intocmi studii de trafic, s.a.-, ne-au declarat surse autorizate din conducerea AND. Acestea au precizat ca restructurarea AND a inceput, practic, in 1992, cand Ministerul Transporturilor si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au semnat, in acest scop, un acord de imprumut pentru sustinerea cheltuielilor aferente acestui proces. Proiectul initial prevedea ca restructurarea sa fie facuta, etapizat, pana in 2007, dar responsabilii MLPTL au reusit sa finalizeze procesul cu cinci ani mai devreme.

Astfel, in 1993, in cadrul structurilor regionale ale regiei s-au infiintat opt antreprize de lucrari, care in 1996-1997 s-au desprins din societatea -mama-, o data cu aceasta etapa, 16.000 de salariati fiind externalizati. -BERD a dotat cele opt antreprize cu echipamente specifice activitatii de intretinere curenta si reparatie a drumurilor. Pentru a nu se produce degringolada in acest sector, toate societatile nou-infiintate la acea vreme au avut posibilitatea sa incheie contracte de executie a lucrarilor fara licitatie, pe o perioada de 12 luni-, au adaugat sursele citate.

In cursul acestui an, MLPTL a aprobat o noua strategie care vizeaza desprinderea altor sapte societati comerciale din subordinea AND, in fapt, fostele servicii de mecanizare si intretinere a drumurilor care functionau in cadrul fiecarei regionale. Acestea si-au demarat activitatea pe 1 octombrie a.c. si, conform actelor normative aprobate, vor avea dreptul sa primeasca de la AND, in concesiune, pe o perioada de trei ani (pana la sfarsitul anului 2004), toate lucrarile de intretinere si reparatii a drumurilor. Contractele de concesiune vor contine anumite clauze, intre care obligatia societatilor nou-infiintate de a-si pastra obiectul de activitate pe toata perioada incredintarii lucrarilor.

O data cu externalizarea acestor activitati, inca 1.600 de salariati ai AND au fost transferati in interesul serviciului in cadrul societatilor nou-infiintate. -Restructurarea nu va usura in mod automat presiunea pe bugetul Administratiei. Reforma are un cost, care la inceput va fi mai mare pe anumite segmente, dar acesta va scadea treptat. Noile unitati economice vor trebui sa functioneze in conditii de piata libera, cu costuri mai mici si cu o calitate mai buna a lucrarilor. Estimam ca, in doi-trei ani, o parte din companiile infiintate se va putea privatiza. Oricum, privatizarea este un proces ireversibil, pe care-l vor parcurge toate unitatile desprinse din AND-, afirma sursele citate.

Conform legii, in sarcina AND vor ramane totusi lucrarile de intretinere a drumurilor pe timp de iarna, datorita caracterului strategic al acestora in ceea ce priveste siguranta circulatiei. Din acest motiv, echipamentele considerate -strategice- vor ramane in continuare in patrimoniul AND, celelalte fiind transferate in patrimoniul noilor entitati.

Conform hotararii de Guvern aprobate, noile societati vor avea capital integral de stat si isi vor desfasura activitatea in imobile preluate din patrimoniul regionalelor AND. Ele vor fi conduse de adunarea generala a actionarilor (AGA), care, in toata perioada in care statul va fi actionar majoritar, va avea trei membri, numiti prin ordin al ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei. AGA va alege Consiliul de Administratie, presedintele acestuia fiind si directorul general al societatii.

Activitatea de intretinere si reparatie a drumurilor este vitala pentru siguranta traficului rutier, motiv pentru care, anual, se aloca surse considerabile de bani in acest scop. In ultimii 10 ani, AND a cheltuit circa un miliard de dolari pentru intretinere, din totalul de trei miliarde de dolari cheltuite pentru toate lucrarile de reabilitare, intretinere si reparatii capitale. Numai anul acesta, AND a alocat aproximativ 110 milioane de dolari pentru intretinere, din bugetul total de 419 milioane de dolari de care dispune.

Conducerea Administratiei a respins speculatiile aparute in ultima vreme cu privire la redistribuirea unor sume din Fondul Special al Drumurilor Publice (FSDP). -Conform Legii bugetului de stat pe anul in curs, veniturile din FSDP au fost estimate la 9.000 miliarde de lei, cheltuielile – la 6.000 miliarde de lei (3.900 de miliarde pentru drumurile nationale si 2.100 de miliarde pentru cele judetene), excedentul preconizat fiind 3.000 miliarde de lei. Aceste cifre au fost stabilite la un nivel al deficitului bugetar de 3,8%. Conform datelor statistice ulterioare, s-a constatat ca productia si importul de carburanti auto nu au cum sa depaseasca nivelul de 7.500-8.000 miliarde de lei pe intregul an. In luna august, in cadrul negocierilor cu FMI, s-a convenit pentru modificarea cifrelor initiale la rectificarea bugetara, acestea inscriindu-se si in indicatorul de 3,5% al deficitului bugetar, solicitat atunci de FMI-, au explicat surse din conducerea companiei. Mentionam ca, in pofida faptului ca veniturile din FSDP s-au diminuat cu circa 1.500 miliarde de lei, cheltuielile s-au redus cu doar 541 miliarde de lei, excedentul coborand astfel la 2.041 miliarde de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.