Home Economic-Financiar Restructurarea Hidroelectrica nu va avea efecte imediate

Restructurarea Hidroelectrica nu va avea efecte imediate

DISTRIBUIŢI

Procesul de restructurare a societatii Hidroelectrica, atat de contestat de sindicalistii din domeniu, nu va determina intr-o prima etapa reducerea cheltuielilor producatorului de energie electrica. Directorul general al Hidroelectrica, dl Eugen Pena, a afirmat la sfarsitul saptamanii trecute ca pe termen scurt restructurarea societatii nu va conduce la diminuarea cheltuielilor acesteia, precizand ca efectele se vor simti cel mai probabil de anul viitor. -Abia de anul viitor, cand societatile de servicii si reparatii rezultate prin externalizarea acestor activitati din structura Hidroelectrica vor participa la licitatii, costurile la nivelul companiei se vor reduce-, a declarat dl Pena. Domnia sa a precizat ca acest proces de restructurare nu va determina cresterea pretului cu care Hidroelectrica vinde energia produsa, asa cum au sustinut liderii de sindicat. Potrivit calculelor sindicalistilor, costurile cu intretinerea si reparatiile, care detin o pondere de 10-30% din total, se vor dubla. Amintim ca, recent, Executivul a aprobat Hotararea de Guvern prin care se infiinteaza opt societati comerciale pentru reparatii si servicii, constituite ca filiale ale Hidroelectrica. Aceste filiale, cu personalitate juridica, ce au fost constituite pe criterii regionale (Piatra Neamt, Slatina, Ramnicu Valcea, Curtea de Arges, Hateg, Sebes, Portile de Fier, Cluj), au ca actionar unic Hidroelectrica si vor fi administrate prin intermediile Consiliilor de Administratie, din care vor face parte doi reprezentanti ai societatii–mama-, unul dintre acestia fiind numit presedinte al CA, a explicat dl Pena. Directorii executivi ai respectivelor filiale nu vor face parte din CA, dar vor fi invitati la toate intalnirile. Filialele de reparatii-intretinere astfel constituite vor incheia cu Hidroelectrica contracte cu incredintare directa pe o perioada de doi ani, avand in acelasi timp posibilitatea angajarii de lucrari cu alti agenti economici. O data cu constituirea celor opt filiale, numarul salariatilor Hidroelectrica se reduce de la 6.200 la 4.200 si, asa cum a afirmat directorul societatii, -nimeni nu va fi concediat, iar angajatii acestor filiale vor beneficia in continuare de actualele prevederi ale contractului colectiv de munca-. Restructurarea societatii va continua prin aplicarea unor programe de retehnologizare masiva, ce va conduce in viitorii 10 ani la reducerea personalului Hidroelectrica la 2.500 de angajati. Tot in acest an, Hidroelectrica a preluat toate microhidrocentralele ramase in patrimoniul Electrica, Termoelectrica si Nuclearelectrica, crescandu-si astfel puterea instalata cu circa 200 MW.

Investitii de doua miliarde de dolari

In cadrul procesului de atragere a capitalului strain pentru finalizarea a 21 de obiective hidroenergetice a fost parcursa prima etapa, care a inclus opt astfel de proiecte. -In cadrul acestei etape, 21 de companii, din care trei romanesti, au achizitionat 58 de caiete de prezentare. In urma evaluarii, comisia a decis intocmirea studiilor de fezabilitate pentru cele opt obiective cu companiile ENEL Italia, Kansai Electric si Itochu – Japonia, Neptun SA – Campina si Fundatia ecologica -Aspretele- – Arges. -Dintre ofertele primite, cele mai mari fonduri, in valoare de aproximativ 500 milioane de dolari, sunt necesare realizarii proiectelor de care este interesata compania ENEL-, a declarat Mihai Teleanu, seful Serviciului Privatizare din cadrul Hidroelectrica. Oferta companiei italiene ENEL vizeaza amenajarea hidrocentralelor Cosmesti-Movileni de pe raul Siret, Cornetu-Avrig, Valea Sadului-Vadeni si Fagaras-Hoghiz. Societatea Neptun a depus oferte pentru centrala Raul Alb din judetul Caras-Severin, iar Fundatia Ecologica Aspretele Arges – pentru hidrocentrala Pitesti-amonte.

Pentru obiectivele hidroenergetice care nu au fost ofertate in prima etapa, Hidroelectrica a publicat invitatia de participare de tip cerere de oferta. Pana in prezent, trei companii, din care doua straine si una romaneasca, au achizitionat caiete de sarcini aferente unui numar de sase proiecte. Cele 21 de obiective, pentru a caror finalizare sunt necesare fonduri de circa doua miliarde de dolari, insumeaza o putere instalata de 580 MW si pot produce peste 2.700 GWh anual.

Finalizarea acestor obiective va conduce la cresterea gradului de valorificare a potentialului hidroenergetic al Romaniei, de la 40%, in prezent, la 45%, iar aceste unitati noi vor aduce un aport de 2% la totalul productiei nationale de energie, care este de 42-43 miliarde KWh/an. Directorul Hidroelectrica a declarat ca in perioada 1990-2000 aproape nu s-a investit nimic in dezvoltarea amenajarilor hidroenergetice, aceasta constituind de altfel si una din principalele cauze ale producerii unor inundatii de amploare. -Abia din 2000 aceste investitii au inceput sa creasca. Astfel, daca anul trecut volumul investitiilor a fost de 250 miliarde de lei, in 2002 acesta este de 5.000 miliarde de lei-, afirma dl Pena.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.