Home Economic-Financiar Restructurarea societatii Hidroelectrica intra in linie dreapta

Restructurarea societatii Hidroelectrica intra in linie dreapta

DISTRIBUIŢI

Cea de-a doua etapa de reorganizare a sectorului de productie hidroenergetic va debuta prin externalizarea a 21 de obiective neterminate ce vor fi oferite investitorilor romani sau straini interesati in finalizarea acestora, a declarat dl Dan Ioan Popescu, minstrul industriei si resurselor. Cele 21 de obiective insumeaza o putere de 1.000 MW, iar fondurile necesare pentru finalizarea lucrarilor si punerea in functiune sunt estimate la circa 900 milioane de dolari. Potrivit programului de restructurare aprobat de Ministerul Industriei si Resurselor, hidrocentralele cu un grad avansat al lucrarilor, ce permite

finalizarea acestora in perioada 2001-2002, vor ramane in portofoliul Hidrolectrica. Pentru finalizarea acestora se are in vedere aplicarea sistemului BOT (Build-Operate- Transfer), ce prevede terminarea constructiei hidrocentralelor de catre investitori, care, in acest fel, vor obtine drept de operare pe o perioada de cativa ani, urmata de transferul obiectivelor in administrarea Hidroelectrica. Societatea are in derulare 24 de obiective de investitii care cuprind aproape in totalitate obiectivele apartinand potentialului hidroenergetic aprobat sa fie amenajat. Acestea au o putere instalata care asigura o productie de energie in anul mediu hidrologic de circa 2.400 GWh, valoarea totala ramasa de executat fiind de circa 1.600 milioane de dolari, din care 40% exclusiv pentru folosinte complexe.

Constituita, in actuala forma, prin HGR 627/ 13.07.2000, societatea Hidroelectrica SA are in administratie 10 sucursale de producere a energiei electrice: Ramnicu Valcea cu o putere instalata de 1.550 MW; Portile de Fier -1.320 MW; Bistrita- 635,51 MW ; Cluj – 529,2 MW ; Curtea de Arges- 520,06 MW; Hateg- 484,47 MW; Sebes- 346,25 MW; Targu Jiu- 192, 85 MW; Caransebes – 148,26 MW; Buzau- 76,95 MW. Societatea asigura 97% din intreaga productie de energie hidroelectrica a tarii, in conditiile in care detine 98% din puterea instalata in hidrocentralele romanesti, la sfarsitul anului 2000. In prezent, Hidrolectrica are in administrare un numar de 125 centrale hidrolectrice (CHE) cu o putere instalata de 5.803,55 MW si o productie de energie medie anuala de 16.070 GWh. De asemenea, exista patru statii de pompare, cu o putere instalata de 71,5 MW. Din totalul de 296 hidroagregate instalate, 128 sunt cele mari, cu puteri instalate de peste 10 MW, 132 sunt hidroagregate mici cu puteri cu cuprinse intre 0,63 MW si 10 MW, restul de 36 fiind microhidroagregate, cu puteri sub 0,63 MW. Portofoliul de activitati al societatii cuprinde producerea si vanzarea energiei electrice, producerea si valorizarea de servicii tehnologice de sistem, prestarea unor servicii de interes public in domeniul gospodaririi apelor, modernizarea si retehnologizarea instalatiilor hidroenergetice, supravegherea optimizarii modului de utilizare a potentialului hidroenergetic national. Hidroelectrica mai are incluse la capitolul obiect de activitate transportul naval pe Dunare prin instalatiile de ecluzare de la Portile-de-Fier, cooperarea internationala in domeniul exploatarii, mentenantei instalatiilor si al derularii de investitii hidroenergetice, dezvoltarea activitatilor conexe legate de potentialul turistic al amenajarilor.

Patrimoniul privat al statului detinut de SC Hidrolectrica cuprinde un volum important de constructii hidrotehnice: 129 cladiri de centrale hidroelectrice, 350 km de canale de aductiuni si de fuga, 750 km galerii subterane sub presiune sau cu nivel liber, 143 captari secudare, precum si castele de echilibru, puturi si conducte, prize pentru apa potabila, industriala si irigatii, poldere pentru redresarea debitelor si regularizari de albii ale raurilor din amenajarile proprii, poduri si drumuri internationale, nationale si industriale, de incinta, statii si linii electrice de evacuare a puterii in sistem. In conformitate cu HGR nr. 627/2000, societatea are in folosinta bunuri proprietate publica a statului reprezentand in principal 85 de baraje si acumulari aferente, cu o capacitate totala de 10 miliarde metri cubi, 75 de diguri la amenajarile hidroenergetice pe raurile interioare si fluviul Dunarea, trei ecluze de navigatie (pe Dunare, la Sistemele Hidroenergetice si de Navigatie Portile-de-Fier I si II ).

Una dintre principalele directii de actiune in cadrul programului de reorganizare a societatii este cea vizand minimizarea impactului negativ asupra mediului. Politica Hidroelectrica in domeniul protectiei mediului este parte componenta a procesului de functionare si dezvoltare a sectorului hidroenergetic in conditii de siguranta, calitate si compatibilitate cu mediul inconjurator, declara conducerea societatii. In acest sens, exista o permanenta preocupare pentru utilizarea cat mai eficienta a resurselor, in concordanta cu principiile dezvoltarii durabile. Pentru atingerea obiectivelor de protectie a mediului se are in vedere implementarea si mentinerea unui sistem de management de mediu la nivelul intregii societati, conform cerintelor ISO 14001, in vederea certificarii pana in 2004 precum si prevenirea si combaterea poluarii apei si solului, intr-o prima etapa prin masuri organizatorice si, in perspectiva, prin modificari tehnologice. Refacerea cadrului natural dupa terminarea lucrarilor de constructii -montaj si adaptarea in cadrul lucrarilor de investitii si retehnologizare a unor solutii compatibile cu mediul inconjurator sunt alte masuri ce sustin politica de protectie a mediului.

In prezent, societatea are implementat si mentine un sistem al calitatii pentru producerea si furnizarea de energie electrica din resurse hidroenergetice, dezvoltarea de sisteme, echipamente si servicii asociate, conform conditiilor din standardul ISO 9001, certificat de catre SRAC prin certificatul nr. 325/14 iulie 2000. Hidroelectrica asigura in prezent livrarea de energie pentru contractul de portofoliu in cuantum de 85% din energia produsa si restul de 15% pe piata libera precum si prestarea serviciilor tehnologice de sistem (reglaj primar, reglaj secundar frecventa-putere, rezerva turnanta si tertiara de putere, reglaj de tensiune). SC Hidroelectrica asigura prin instalatiile proprii servicii de interes public, precum gospodarirea apelor (potabila, industriala, irigatii), protectia impotriva viiturilor, transport fluvial.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.