Home Economic-Financiar Retetele pentru medicamentele psihotrope si pentru cele compensate sau gratuite vor fi...

Retetele pentru medicamentele psihotrope si pentru cele compensate sau gratuite vor fi securizate

DISTRIBUIŢI

Documentele medicale vor deveni, in cel mai scurt timp, acte cu regim special. Retetele pentru medicamentele psihotrope (n.r. – echivalate cu drogurile, gen fortral, codeina, diazepam, distonocalm, care in combinatie cu alcoolul pot avea efecte halucinogene) vor fi securizate de Compania Nationala Imprimeria Nationala, acestea fiind executate cu inscriptionarea unui cod de bare pentru fiecare medic emitent. Decizia este salutata de autoritatile din domeniu, mai ales in conditiile in care fenomenul de falsificare a retetelor pentru medicamentele gratuite si compensate ia o amploare din ce in ce mai mare.

In Ferentari, spre exemplu, exista, potrivit reprezentantilor din domeniul medical, dealeri care vand la coltul strazii medicamente psihotrope, iar farmaciile se confrunta tot mai des cu multe cazuri in care retetele pentru medicamentele gratuite sau compensate sunt falsificate. In acest context, decizia de a se personaliza si securiza aceste documente medicale este binevenita si salutata de autoritatile din domeniu. -Pentru ca flagelul drogurilor loveste si Romania, retetele pentru medicamentele psihotrope vor fi securizate. Este o masura care merita pusa in aplicare cat mai repede-, a declarat, ieri, ministrul sanatatii, Ovidiu Brazan, in cadrul seminarului organizat de Imprimeria Nationala, sub genericul -Documente medicale, acte cu regim special-.

Cod de bare pentru fiecare medic emitent

Retetele vor fi astfel executate cu inscriptionarea unui cod de bare pentru fiecare medic emitent, conform comenzilor caselor judetene de sanatate. -Noi suntem pentru introducerea codului de bare, iar pana la sfarsitul anului s-ar si putea concretiza-, a declarat, ieri, presedintele CNAS, Cristian Celea. In momentul eliberarii acestora, medicul va trece pe reteta, intr-o rubrica special tiparita, codul numeric personal al asiguratului. Totodata, pe recipientele medicamentelor compensate si gratuite vor fi aplicate timbre dublu autoadezive, personalizate pe fiecare farmacie, care vor fi dezlipite de farmacist si aplicate pe reteta. Un exemplar al acesteia, completat si cu trei timbre (n.r. – pentru tot atatea medicamente) va fi depus de farmacie la casele judetene de sanatate. De aici vor fi ridicate si transportate intr-un centru national de prelucrare, unde se vor citi electronic toate datele de pe reteta. Factorii interesati pot avea in acest mod acces la toate informatiile, precum situatia medicamentelor prescrise de medic, regiunea, fisa fiecarui asigurat etc. -Am avut parte de receptivitate la nivelul ministerului si al Casei si speram sa introducem un sistem foarte performant de monitorizare a medicamentelor gratuite si compensate-, a declarat directorul general al Imprimeriei Nationale, Dan Docan.

Costurile vor fi suportate de CNAS

Costul sistemului ce se doreste a fi implementat cat mai curand va fi achitat de CNAS. Acesta va fi calculat ca pret unitar pe reteta vanduta si va fi platit pe masura vanzarii formularelor. Potrivit participantilor la seminar, costurile vor fi recuperate in special din reducerea fraudelor, experienta in acest domeniu a altor tari, precum Grecia sau Spania, fiind un exemplu elocvent. Totodata, sistemul poate fi perfectionat, in timp. Retetele pot fi personalizate pe fiecare asigurat care a achitat la timp taxele si trimise periodic la domiciliu si nu prin intermediul medicului. Astfel se poate evita prescrierea de retete in cazul persoanelor care nu si-au achitat obligatiile. In acest moment, acest sistem se aplica cu succes in Grecia si a inceput sa fie implementat si in Spania.

Introducerea pe -piata- a retetelor securizate va micsora, potrivit reprezentantilor din domeniu, numarul celor care vand diazepam, spre exemplu, la colt de strada, pentru ca acesta va fi sanctionat. Chiar si distonocalmul sau extraveralul se vor elibera doar pe baza formularului de prescriptie special, pentru ca se afla pe lista celor 1.500 de medicamente ce se acorda gratuit sau compensat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.