Festivitatea de deschidere a reuniunii anuale a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a reunit, sambata, la Palatul Parlamentului, toata -crema- finantistilor europeni, dar si de pe alte continente. Intr-un cadru sobru, intesat de agenti de securitate, presedintele BERD, Jean Lemierre si premierul Adrian Nastase au deschis lucrarile reuniunii, subliniind in mesajele lor angajamentul de a duce mai departe colaborarea stransa dintre Guvernul roman si banca, cea care, prin investitiile directe de 2 miliarde de dolari si cele indirecte de 5 miliarde de dolari, a devenit cel mai important investitor strain din tara noastra.
-Sa o rupem cu trecutul si sa investim in Romania-
Aceasta fraza a constituit esenta discursului liber rostit ieri, in aula Palatului Parlamentului, de presedintele BERD, Jean Lemierre. Destins si increzator, seful BERD a facut un apel calduros la cei prezenti in favoarea abandonarii prejudecatilor de a investi in Romania. -Intrebarea pe care o aveti in fata astazi este: sa investiti sau nu in Romania? Raspunsul este da, si BERD face acest lucru. Anul trecut, am investit aici de doua ori mai mult decat in anul 2000, iar anul acesta vom investi mai mult decat anul trecut. Romania este in acest moment o tara predictibila, cu o macroeconomie in curs de imbunatatire. Exista un deficit fiscal, dar nu foarte mare, inflatia e in scadere, iar cresterea economica inregistrata in 2001 a fost una dintre cele mai mari din zona. Tot anul trecut, guvernul a luat decizia cruciala de a privatiza industria de otel – gest cu mare impact social -, iar acum se decide privatizarea sectorului petrolier. In plus, BERD discuta saptamanal cu oficialii de la Bucuresti noi proiecte de dezvoltare din sectorul energetic si bancar. Piata muncii este buna, iar populatia are un grad inalt de educatie. Deciziile privind integrarea in NATO si in UE arata ca in Romania exista un proces decizional clar. Va intrebati, poate, unde si cum sa investiti. Exista multe oportunitati, de la societatile de stat pana la investitii de la firul ierbii. Sa o rupem cu trecutul. Romania avanseaza rapid. Folositi acest prilej pentru a-i cunoaste oportunitatile-, a declarat Jean Lemierre.
Seful BERD si-a asigurat auditoriul ca pledeaza pentru Romania din convingere. -Poate credeti ca spun aceleasi lucruri peste tot. Nu este deloc asa. Daca n-as fi crezut sincer aceste lucruri, as fi spus altceva, poate la fel de politicos-, a incheiat oficialul BERD.
Statul scoate la vanzare Petrom si reteaua de distributie a energiei
In discursul sau de deschidere, primul-ministru Adrian Nastase a adresat o invitatie directa oamenilor de afaceri prezenti la reuniune sa participe activ la privatizarea societatilor din portofoliul APAPS, cu precadere a BCR, dar si la procesul de privatizare a celor mai importante sectoare economice romanesti, cel petrolier si cel energetic. -Guvernul roman pune mare accent pe privatizarea utilitatilor publice. O data cu recenta externalizare a centralelor termice din cadrul Termoelectrica, s-a deschis o piata noua pentru investitori. La sfarsitul acestui an, sau cel tarziu la inceputul anului viitor, vom scoate pe piata retelele de distributie a energiei electrice-, a spus premierul. El a subliniat ca Executivul negociaza in prezent cu BERD privatizarea celei mai mari societati din Romania, SNP Petrom.
Enumerand progresele facute de Romania in ultimele 18 luni, Adrian Nastase a precizat ca unul dintre cele mai importante angajamente ale actualului Executiv vizeaza incheierea, in 2003, a perioadei de tranzitie -mult prea indelungate-. -Romania a obtinut anul trecut o crestere economica de 5%, care se va mentine si anul acesta, chiar daca nu la acelasi nivel. Rata inflatiei se va inscrie sub 30 de procente, iar deficitul bugetar va fi de aproximativ 3% din Produsul Intern Brut. Credem ca pana la sfarsitul anului viitor vom reusi sa privatizam sau sa inchidem aproape toate companiile de stat, sa imbunatatim mediul de afaceri si sa crestem disponibilitatile de flux monetar pentru investitii-, a spus Nastase.
Oficialul roman a mai afirmat ca tara noastra va finaliza negocierile de aderare la UE pana la sfarsitul anului 2004.
-Romania trebuie sa trateze corespunzator intreprinderile de stat cu pierderi-
Singurul vorbitor care a exprimat o o nota usor critica in discursul de deschidere a reuniunii BERD a fost comisarul UE pentru Afaceri Economice si Monetare, dl Pedro Solbes. Amintind progresele facute in procesul de aderare la UE, oficialul european a accentuat -startul lent- al tarii noastre in aceasta directie, precum si dificultatile economice cu care se confrunta economia romaneasca in acest moment. -Exista multe slabiciuni in sistemul economic, care fac ca sarcina stabilizarii macroeconomice sa fie o provocare importanta. Romania trebuie sa-si reorganizeze sistemul fiscal si sa <trateze> corespunzator intreprinderile de stat ce creeaza mari pierderi in economie. Disciplina bancara trebuie intarita, iar procesul de privatizare trebuie sa fie mai rapid si mai eficient. Este necesara o imbunatatire a activitatii administrative, dar si a mediului de afaceri. Impozitul pe profit trebuie sa scada prin adoptarea unui cod al fiscalitatii corespunzator-, a subliniat dl Solbes. El a mai spus ca aderarea la UE, in 2004, a inca zece state -pare sa fie cu putinta-, UE incurajand eforturile candidatilor -ramasi in urma- de a-si imbunatati performantele si strategia de aderare.