Home Economic-Financiar Roman Brasov ar putea fi divizata

Roman Brasov ar putea fi divizata

DISTRIBUIŢI

Restructurarea uzinei Roman Brasov ar trebui sa presupuna divizarea societatii in module independente care sa poata fi scoase la privatizare, a declarat ministrul autoritatii pentru privatizare, Ovidiu Musetescu.

-Nu cred ca o filializare existinsa ar fi solutia. Trebuie sa ne gandim la o modulare profunda. Un asemenea colos este greu vandabil-, a afirmat ministrul privatizarii. El a adaugat ca o solutie ar fi ca fabrica-mama sa fie lasata -curata-, fara datorii. Datoriile acumulate de uzina de autocamioane ar urma sa fie transferate celorlalte societati are apar in urma restructurarii, iar in momentul in care vor fi privatizate, li s-ar putea sterge si acestora datoriile.

Ministrul pentru privatizare a mai spus ca problemele societatii pot fi rezolvate prin intermediul Guvernului, care trebuie sa gaseasca un sistem mai coerent prin care toate institutiile statului implicate (Ministerul de Interne, MApN, Ministerul Administratiei Publice) sa stimuleze achizitionarea de camioane din productia interna. De asemenea, Musetescu s-a referit si la posibilitatea introducerii primei de casare, respectiv 10% din valoarea camionului.

-Daca si leasingul ar functiona, atunci inelul s-ar inchide. Ne gandim poate chiar la o banca de leasing-, a mai spus Musetescu. El a adaugat ca o alta solutie ar fi reducerea vechimii camioanelor care pot intra in tara, de la opt ani la cinci sau chiar trei ani.

Ovidiu Musetescu a afirmat ca gradul de decapitalizare a societatii Roman SA este -cumplit-. -De zece ani n-am gasit o solutie de fond pentru aceasta uzina. Mai putem gasi solutii de supravietuire inca un an, dar apoi intram in colaps-, a mentionat ministrul privatizarii.

Conform Programului PSAL, termenul-limita pentru privatizarea, restructurarea sau lichidarea societatii este martie 2002.

Directorul societatii, Carol Rugacs, a declarat ca au inceput contractarile pentru anul 2002, dar pentru a produce camioane uzina ar avea nevoie de o finantare de cel putin 110 miliarde de lei lunar. El a precizat ca exista contracte pentru 946 camioane pentru anul viitor, iar daca s-ar adauga si comenzile interne de la MI si MApN, s-ar putea ajunge la 1.300 de camioane. Incasarile uzinei din vanzarea acestor camioane, dar si a componentelor, pieselor de schimb si a matritelor s-ar ridica la 2.300 miliarde de lei in anul viitor. Rugacs a precizat ca uzina are nevoie insa de 2.800 de miliarde pentru a mentine nivelul actualul al salariilor si pentru a-si achita obligatiile de plata curente.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.