Recastigarea unor piete de export traditionale, precum cea a Federatiei Ruse, a fost declarat obiectiv prioritar inca din primele zile ale instalarii Guvernului Nastase. Intensificarea exporturilor tarii noastre in Rusia in scopul echilibrarii balantei comerciale ce inregistreaza o valoare negativa este una dintre putinele tinte cu care sunt de acord toti oficialii romani.
Analize la nivel de ministri
Una dintre actiunile in aceasta directie este Comisia mixta romano-rusa de colaborare economica si tehnico-stiintifica ce se desfasoara in perioada 22-24 octombrie la Moscova. Delegatia romana, din care fac parte reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Lucrarilor Publice si Transporturilor, Ministerului Agriculturii, Autoritatea pentru Privatizare, este condusa de ministrul industriei si resurselor, dl Dan Ioan Popescu. Principalele teme de discutii vizeaza analizarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari, precum si a colaborarii in domeniul energetic. De asemenea, vor fi evaluate situatiile existente si perspectivele de colaborare in domeniul industriei, tehnicii militare, agriculturii, financiar-bancar, stiintei si tehnologiei. Tot acum se va incerca rezolvarea problemei compensarii valorii de 93,4 milioane de ruble transferabile reprezentand utliaje livrate de partea romana unor beneficiari situati in afara Ucrainei, ca urmare a conventiei de colaborarea privind constructia Combinatului Krivoi Rog.
Inca din primele luni ale anului, Executivul a anuntat declansarea unei ofensive pentru recucerirea pietelor care altadata detineau ponderea majoritara in schimburile Romaniei. Astfel, in cursul anului 2001, au fost organizate o serie de actiuni promotionale pe linie economica si a fost intocmit un program de masuri pentru reducerea deficitului balantei comerciale in relatiile cu Federatia Rusa.
Contracte de milioane de dolari
Printre cele mai importante actiuni promotionale din acest an organizate de Departamentul pentru Comert din MAE se numara misiunea economica realizata, in colaborare cu ANEIR, in luna mai. Oferta romaneasca din domeniile mobilei, vinurilor, bunurilor de consum, articolelor chimice si maselor plastice, transporturilor auto, a fost prezentata, cu aceasta ocazie in sapte regiuni din Federatia Rusa (Moscova, Rostov, Volvograd, Saratov, Samara, Kazani, Niji Novgorod). Participarea Romaniei la Forumul Economic International de la Sankt Petersburg, in perioada 12-26 iunie, si la Expozitia Internationala de Mobila, organizata in luna octombrie in acelasi oras, reprezinta alte doua actiuni de anvergura menite sa evigoreze relatiile comerciale romano-ruse.
Printre masurile pe care Guvernul a decis sa le aplice in sensul intensificarii schimburilor dintre cele doua state se numara si decizia de continuare a lucrarilor de constructii-montaj ale firmei Arcom SA pe teritoriul Federatiei Ruse, in vederea finalizarii unor obiective ce au ca beneficiar Gazprom – Moscova. In baza unui program aprobat de conducerea Gazprom, s-a stabilit finalizarea unor lucrari aflate in executia Arcom si realizarea de noi obiective in valoare de 250 milioane de dolari, esalonat pe o perioada de cinci ani. S-au purtat deja tratative pentru stabilirea amplasamentelor, a volumelor de lucrari, a solutiilor constructive si a gradului de finsaj ce vor sta la baza contractului. In domeniul colaborarii din sectorul naval se are in vedere negocierea unui acord interguvernamental privind livrarile de nave din Romania in Federatia Rusa. In acest sens, vor fi clarificate in primul rand aspectele legate de colaborarea dintre SC Uzinexport Bucuresti si firma Sudimport – Moscova. Uxinexport a primit o cerere din partea firmei rusesti pentru 35-40 de nave maritime si fluviu-mare destinate Ministerului Transportului din Federatia Rusa si pentru reparatii de nave rusesti in santierele din Romania, in valoare de circa 200 milioane de dolari. Desi acest proiect se afla in discutie de doi ani, practic nu s-au inregistrat progrese din lipsa finantarii. Se are in vedere stabilirea necesarului esalonat pe ani al partii ruse si evaluarea intregului proiect, precum si identificarea solutiilor pentru plata navelor. Masurile prevazute de Guvern se refera si la colaborarea in domeniul titeiului si al gazelor naturale: realizarea in Romania a unor depozite subterane de gaze naturale, realizarea pe teritoriul tarii noastre al celui de-al treilea fir de tranzit catre Grecia si Turcia, plata partiala a importului de gaze din Federatia Rusa prin livrari de utilaje din industria de titei si gaze. De asemenea, se doreste obtinerea acordului de principiu al partii ruse pentru tranzitarea gazelor din Tukmenistan catre Romania, modalitatile si conditiile de tranzitare urmand a fi negociate intr-un cadru trilateral. In domeniul bancar se doreste implicarea bancilor comerciale romanesti in stimularea si dezvoltarrea schimburilor cu Federatia Rusa, ca, de exemplu, prin constituirea de banci mixte romano-ruse, precum si deschiderea de conturi corespondente.
Fata de 1989, deficitul balantei comerciale romano-ruse a crescut de aproape patru ori
In 1989, schimburile comerciale cu tarile fostei URSS totalizau 5.168 milioane de dolari, din care exportul tarii noastre reprezenta 2.449 milioane de dolari. Dupa o perioada de declin drastic (1990-1993), incepand cu anul 1994, schimburile comerciale bilaterale au inregistrat cresteri usoare de la an la an, ajungand in 1997 la 1.605,7 milioane de dolari (din care 249,7 milioane de dolari la export si 1.356 milioane de dolari la import). Anul 1998 a insemnat o noua cadere a schimburilor comerciale dintre cele doua tari, urmand ca in 1999 acestea sa atinga un nivel minim.Tendinta de revigorare a schimburilor romano-ruse s-a manifestat incepand de anul trecut, cand valoarea acestora a atins cifra de 1.209,3 milioane de dolari, din care 88,8 milioane de dolari la export si 1.120,5 la import. Aceasta crestere s-a datorat in principal majorarii cu circa 40 milioane a exportului de produse chimice anorganice, precum si datorita maririi cu 370 milioane de dolari a valorii importurilor de resurse energetice.