Economia Uniunii Europene a crescut în cel de-al treilea trimestru al anului cu 0,2% comparativ cu trimestrul anterior, un avans similar înregistrând și economia zonei euro, potrivit primelor estimări publicate de Eurostat. Comparativ cu același trimestru din 2010, atât UE cat și zona euro au crescut cu 1,4%. Cea mai mare creștere trimestrială a fost înregistrată de România, cu un avans de 1,9% față de trimestrul al doilea, urmată de Letonia și Lituania, cu câte 1,3%. Pe de alta parte, Cipru (-0,7%), Portugalia (-0,4%) si Olanda (-0,3%) au fost singurele care au înregistrat scăderi. Economia României a crescut în al treilea trimestru cu 1,9% față de precedentele trei luni și cu 4,4%, pe serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, înregistrând astfel cele mai mari creșteri din ultimii trei ani, arată primele estimări ale Institutului Național de Statistică (INS).
În termeni ajustați sezonier, creșterea economică față de trimestrul trei din 2010 a fost de 4,5%.
În primele nouă luni ale anului, economia a crescut față de perioada corespunzătoare a anului trecut cu 2,7% pe serie brută și cu 2,6% în termeni ajustați sezonier.
Creșterea PIB din trimestrul trei, de 4,4%, a fost determinată în principal de avansul din agricultură, dar „revigorarea“ economiei nu este simțită și la nivelul colectării taxelor, pentru că agricultura nu este fiscalizată, a declarat Dan Lazăr, secretar de stat în ministerul Finanțelor.
„La nivelul economiei românești simțim o revigorare, o creștere de peste 4% din PIB, ceea ce ne face să fim optimiști. Din nefericire, la nivel fiscal nu am simțit-o atât de mult pentru că agricultura nu este fiscalizată. Dacă lucrurile continuă în acest trend, atunci eu spun că prognoza de creștere de 1,5% pentru acest an va fi depășită“, a spus Lazăr la un seminar financiar.
Potrivit reprezentantului Finanțelor, în afară de agricultură, și celelalte sectoare au contribuit la creșterea din trimestrul trei.
„Unul dintre cele mai importante motoare a fost agricultura, dar alături de agricultură au fost construcțiile, turismul, dar și la nivelul industriei, unde vorbim de o creștere a exporturilor. Toată lumea se aștepta ca exportul să aibă un trend descrescător, dar iată că dumneavoastră ne-ați ajutat“, a spus Lazăr, făcând referire la oamenii de afaceri prezenți în sală.
La cea mai recentă evaluare a acordului cu FMI, încheiată săptămâna trecută, autoritățile și insituțiile financiare internaționale au menținut prognoza de creștere economică de 1,5% pentru acest an, dar au redus semnificativ estimarea pentru anul viitor, la circa 2%.
Dan Marin