România trebuie să aloce sume consistente pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, în ciuda constrângerilor bugetare, astfel încât să-și poată valorifica potențialul natural de a deveni un centru logistic în Europa Centrală și de Est, potrivit PricewaterhouseCoopers România. „Lipsa finanțării este problema crucială pentru toate tipurile de infrastructură de transport, atât la nivel local, național, cât și internațional. În cazul României, acolo unde nevoia dezvoltării proiectelor de infrastructură de transport este foarte mare, statul român trebuie să pregătească o strategie de investiții pe termen lung. Cu toate constrângerile bugetare actuale, România trebuie să aloce sume consistente dezvoltării infrastructurii de transport pentru a putea valorifica la maximum potențialul natural al țării de a deveni un centru logistic în regiunea Europei Centrale și de Est, potențial generat de doi factori principali: proximitatea piețelor dezvoltate din Europa Centrală și deschiderea la Marea Neagră prin portul Constanța, adevărată poartă de acces a Europei dinspre Asia“, a declarat Daniel Anghel, Partener, Impozite și Taxe Indirecte, PricewaterhouseCoopers România. El a menționat că acordarea unor facilități la import, cum ar fi amânarea plății TVA la import, ar elimina costul prefinanțării TVA pentru companii și ar încuraja volumul de tranzacții desfășurate în portul Constanța.
„În plus, o astfel de măsură ar atrage investiții majore în România și ar contribui decisiv la dezvoltarea infrastructurii și la crearea de noi locuri de muncă“, a mai spus Anghel.
Potrivit unui sondaj realizat în 29 de țări, blocajele în ceea ce privește infrastructura de transport la nivel internațional se vor menține până în 2030, iar statele industrializate vor fi cele care vor avea în continuare infrastructura de transport cea mai performantă.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane