Romania ar putea pierde peste 10 miliarde de euro, daca noile proiecte europene privind conductele si depozitele de titei si gaze o vor ocoli, sustine fostul secretar de stat in Ministerului Economiei si Comertului, Iulian Iancu.
Reducerea dependentei Uniunii Europene fata de gazul livrat de gigantul rus Gazprom mai are de asteptat ani buni, intrucat majoritatea proiectelor demarate in acest sens sunt blocate, pe de o parte din cauza neintelegerilor dintre tarile participante, iar pe de alta parte, pentru ca rusii vin cu masuri care exercita o concurenta neloiala pentru fiecare dintre proiectele occidentalilor.
Presedintele Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, Iulian Iancu, vede posibilitatea pierderii unui capital urias, daca proiectele europene vor intarzia, iar cele rusesti ne vor ocoli, fonduri care ar putea acoperi necesarul de investitii in sistemul energetic romanesc, estimat la 10 miliarde de euro.
Astfel, conducta Nabucco, care ar trebui sa devina operationala in 2011, ar urma sa transporte gaz din zona caspica prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, insa, pana acum, nu a fost constituita nici macar compania de proiect. In aceasta situatie, rusii nu au scapat ocazia de a demara un alt proiect, pe acelasi traseu, cu scopul clar de a musca din cota de piata a acestuia. In timp ce seful Gazprom, Alexei Miller, spunea in urma cu o luna ca noul proiect va consta intr-o ramificatiei a conductei Blue Stream (n.r. – care transporta gaze naturale din Rusia in Turcia), fiind posibila traversarea Romaniei si a Bulgariei, in opinia lui Iulian Iancu, planurile rusilor vor sari Romania de pe harta noului gazoduct. Astfel ca tara noastra ar pierde capital atat din punctul de vedere al conductei Nabucco, care va fi tergiversata, cu siguranta, multi ani de acum inainte, cat si in ceea ce priveste planurile rusilor de extindere in Europa prin sudul Dunarii.
A picat si depozitul
Mai mult, si proiectul privind construirea unui depozit gigant de gaze naturale la Roman-Margineni, in judetul Neamt, risca sa fie sortit esecului, intrucat Gazprom, care s-a aratat interesat de participarea la acest proiect, a semnat recent un acord cu reprezentantii companiei Mol, in baza caruia cea mai mare capacitate de inmagazinare din regiune va fi construita in Ungaria.
In urma cu doua saptamani, ministrul de resort, Codrut Seres, a cerut Rusiei un raspuns oficial la memorandumul intocmit de Romgaz privind depozitul de la Roman-Margineni, fara a-l primi pana acum. Proiectul necesita investitii de pana la 260 milioane de euro, iar capacitatea de inmagazinare va fi cuprinsa intre 600 de milioane si doua miliarde de metri cubi de gaze.
Astfel ca Romania ramane cu amagirea ca este inclusa in proiecte precum Nabucco si Constanta – Trieste care, ramase doar in stadiu de schita pe hartie, nu ne vor tine de cald in urmatorii ani. Situatia convine de minune rusilor, care isi continua expansiunea, odata cu blocarea liberalizarii preturilor la nivel mondial. In concluzie, daca in umatorii ani vom avea cu ce ne incalzi, buzunarele ne vor fi cel putin la fel de goale.