Centrul de Analiza a Conjuncturilor din cadrul Uniunii Generale a Industriasilor din Romania – UGIR-1903 – a realizat un Document de Pozitie referitor la politica fiscala in Romania, expertii analizand in detaliu aspecte precum blocajul financiar, impozitarea, TVA si colectarea veniturilor, inclusiv prin comparatie cu tarile din Estul Europei si din UE. -Cel mai adesea, statul reprezinta principalul generator de blocaj financiar. De la nereturnarea Taxei pe Valoarea Adaugata cuvenita prin lege si neplata la timp a sumelor pentru medicamentele compensate pana la onorarea cu intarziere a obligatiilor sale financiare, statul este cel mai rau-platnic. Perioada 2001-2003 a insemnat o sporire in termeni reali a arieratelor si o cronicizare a acestor niveluri inalte, mentinandu-se practic la nivelul-record de 40% din PIB-, afirma liderii industriasilor. Ei estimeaza ca pentru stingerea platilor restante si deblocarea financiara ar fi necesara o infuzie de capital de aproape cinci miliarde de euro. De asemenea, -facilitatile si inlesnirile fiscale asimetrice au creat conditiile de mentinere si extindere a blocajului financiar, a arieratelor si altor fenomene economice de natura cvasifiscala-, conchid expertii UGIR-1903.
Concluziile acestui studiu i-au determinat pe specialistii din cadrul UGIR-1903 sa recomande orientarea politicii fiscale romanesti catre cresterea economica, o relaxare fiscala reala si alinierea, din punctul de vedere al impozitarii, la tarile din regiune. O prima observatie, in cadrul studiului, evidentiaza faptul ca -Romania, angrenata in finalizarea procesului de pregatire pentru integrarea in Uniunea Europeana, a adoptat o politica in general aliniata exigentelor trasate prin aquis-ul comunitar, dar care nu raspunde necesitatilor realizarii in spatiul national a unui mediu favorabil dezvoltarii economice-.
Estul ne-a luat-o inainte cu detaxarea afacerilor
-Masurile fiscale ale unui stat nu trebuie sa impiedice libera circulatie a bunurilor, serviciilor si a capitalului ori sa distorsioneze concurenta-, avertizeaza expertii UGIR-1903 in primul capitol al studiului. Tarile UE au constatat ca mobilitatea crescanda a capitalurilor impunea constrangeri tot mai mari asupra politicilor fiscale nationale, pe fondul unei tendinte de convergenta in sensul reducerii taxelor. Impozitarea asupra firmelor -a fost folosita de toate statele ca o modalitate de atragere a fluxurilor investitionale, iar concurenta intre autoritati s-a accentuat, pe masura ce procesul de creare a pietei unice a prins contur-. Iar tarile vecine Romaniei -au adoptat deja sau au in vedere pachete de masuri fiscale si de detaxare a afacerilor, care sa le faca mai atractive din punctul de vedere al investitiilor straine. Astfel, impozitul pe profit este, in Bulgaria, de 19,5%, urmand sa fie diminuat la 15% in anul 2005, iar in Ungaria impozitul pe profit este deja de numai 16%-, se mai arata in Documentul de Pozitie al UGIR-1903.
Aliniere incompleta, fiscalitate de aproape 40%
Din punctul de vedere al UGIR-1903, alinierea Romaniei la normele europene este -incompleta- in anumite domenii, cum sunt scutirile (cu sau fara drept de deducere), persoanele impozabile, locul impozitarii, importurile, plata TVA sau schemele speciale de TVA prevazute de aquis-ul comunitar. Principalele probleme se regasesc in -slaba capacitate administrativa a autoritatilor fiscale, care determina un nivel semnificativ al fraudelor in domeniul rambursarii TVA, sistemul de colectare a veniturilor si de rambursare a TVA necesitand imbunatatiri majore-.
Studiul citat arata ca -gradul mediu al fiscalitatii in Romania a atins, in 2003, nivelul de aproape 28%, dar rata reala a fiscalitatii – daca socotim toate obligatiile fiscale pe care ar trebui sa le plateasca un contribuabil corect – este de aproape 40%-. Rezulta ca -factori suplimentari necuantificabili transforma fiscalitatea si comportamentul fiscal al statului in obstacole in calea dezvoltarii economice-. Ca urmare, -investitiile straine se mentin la un nivel redus in comparatie cu tarile din regiune si, corelat cu aberanta impozitare a impozitului pe profitul reinvestit, au facut ca productia industriala sa creasca in anul 2003 cu numai 3,1% (6% in 2002), aproape cea mai redusa dintre tarile central si est-europene-.
In situatia Romaniei, -interventia arbitrara a statului in economie produce dezechilibre si tensiuni in raporturile economice, in sensul ca statul si contribuabilii nu au aceleasi drepturi si obligatii. Acestea sunt generatoare de arierate, de majorari ale soldului obligatiilor bugetare neachitate la termen, conducand la blocaje financiare cu repercusiuni dintre cele mai grave in sistemul economiei reale si presiuni asupra lichiditatilor agentilor economici-. De multe ori – arata expertii UGIR-1903 – firmele gasesc solutii in afara legii pentru a nu inregistra veniturile, stiind ca le pot incasa la termen, si amana astfel plata obligatiilor bugetare, iar in multe cazuri aceasta practica devine chiar uzuala…
Ce solicita industriasii
– Reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16% (nu 19%, cum are in vedere guvernul pentru anul 2005)
– Desfiintarea impozitului pe profitul reinvestit
– Extinderea listei de produse care beneficiaza de cota redusa de TVA
– Reducerea impozitarii fortei de munca, atat la nivelul angajatului, cat si al angajatorului, cu 5-6% – pentru a scoate din zona -gri- aproape doua milioane de salariati cu salariul minim pe economie si pentru a inregistra ca salariati macar o parte dintre cetatenii care in prezent muncesc -la negru-
– Adoptarea de masuri de intarire a capacitatii de administrare fiscala, pentru red