Operatorul de televiziune prin cablu Romania Cable Systems (RCS), principala companie a grupului RCS, din care mai fac parte operatori si alti operatori locali de cablu, intentioneaza, ca pana la sfarsitul anului 2002, sa finalizeze cea mai mare parte dintr-o investitie totalizand aproximativ 100 milioane de dolari necesara realizarii unei retele care sa permita transmisii de date si Internet, servicii de voce si imagine, a declarat Alexandru Oprea, director general al grupului RCS.
-Finantarea investitiilor se va realiza atat din surse proprii, cat si din surse atrase – de la banci si fonduri de investitii internationale, private si publice, alti investitori -, precum si din piata internationala de capital-, a spus Oprea.
Majoritatea fondurilor vor fi canalizate spre dezvoltarea, modernizarea si echiparea retelelor existente, precum si pentru extinderea retelei nationale de fibra optica, a carei constructie a demarat in trimestrul al doilea din anul 2000. Companiile grupului RCS realizeaza, in orasele in care sunt prezente, infrastructuri hibride de fibra optica si cablu coaxial.
-La sfarsitul anului 2002, reteaua nationala de fibra optica ar putea avea o lungime de aproximativ 3.500 kilometri, in conditiile in care vom beneficia de intelegerea si sprijinul companiei Electrica, iar la terminarea lucrarilor lungimea retelei va fi de 4.200 de kilometri si va conecta principalele orase importante din Romania-, a precizat directorul RCS.
RCS, in baza unui contract de colaborare cu Electrica, a instalat, pana in prezent, pe suportul stalpilor de inalta tensiune (110 KV), un tronson de aproape 1.000 de kilometri de fibra optica care face legatura intre Bucuresti si Oradea, precum si intre Oradea si Timisoara, prin Arad, avand o capacitate instalata de 622 Mbps. Majoritatea cablurilor vor fi instalate aerian, dar, acolo unde va fi posibil, va fi utilizata solutia subterana.
-Daca Electrica va dori sa fie prezenta si pe piata telecomunicatiilor, ar fi unul dintre cei mai interesanti parteneri pentru RCSA, ambele parti putand avea reale avantaje. Chiar si in conditiile in care nu se va lua aceasta decizie, se poate continua colaborarea in forma actuala, spre beneficiul ambelor parti-, a mai spus Oprea.
Reteaua de fibra optica interurbana este interconectata cu retelele a doi operatori din Ungaria si Slovacia, Matav si Pantel.
De asemenea, compania a semnat, la sfarsitul anului 2000, un contract similar cu reprezentantii Guvernului Republicii Moldova, pentru constructia unei retele de fibra optica interurbana, pe suportul stalpilor de 110 KV, ce va strabate statul vecin si se va integra in reteaua similara din Romania.
Directorul general al RCS considera ca investitiile directe in economia romaneasca pot creste doar daca se va completa, respecta si realiza o stabilitate a legislatiei si daca Guvernul va pune in practica masuri de relaxare fiscala si de incurajare a investitiilor.
In prezent, companiile din grupul RCS furnizeaza servicii de televiziune prin cablu in Romania, prin 67 de retele locale, in Ungaria, de la sfarsitul anului 1998, si in Slovacia, un an mai tarziu, operand aproape 800.000 de abonati.
-Piata romaneasca de servicii de televiziune prin cablu nu a ajuns, inca, la saturatie. Penetrarea in retelele actuale din orase si, mai ales, in mediul rural, unde rata de penetrare este destul de scazuta in prezent, mai poate creste. In plus, poate creste si continutul, in special in retelele care vor furniza pachete de programe, astfel incat sa mentina costurile diferitelor tipuri de abonamente in limite rezonabile-, a adaugat Oprea.
Din punct de vedere al numarului de abonati CATV din Romania, directorul general al RCS considera ca in urmatorii doi-trei ani nu vor exista cresteri spectaculoase.
Totodata, compania furnizeaza servicii Internet si de transmisii de date prin Romania Data Systems (RDS). Grupul RCS se pregateste pentru a putea furniza si servicii de voce, o data cu liberalizarea pietei comunicatiilor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane