România se transformă în țara cea mai dinamică din regiune pentru dezvoltarea energiei eoliene, anunță portalul Reve (Reglementarea energiei eoliene cu vehicule electrice – proiect strategic al guvernului spaniol) și informează cum compania italienească Alerion Clean Power va instala 35 de generatoare de energie eoliană într-un parc eolian din Bihor. Potrivit sursei citate, este vorba de o investiție de 85 milioane de euro și o producție anuală de 155 GWh, cu o putere eoliană de 64,8 MW.
„România este piața cu cea mai mare creștere pentru energia eoliană, din regiune, și are cel mai ridicat potențial eolian“, semnalează Jacopo Moccia, din partea European Wind Energy Association (EWEA).
Interesul pentru energia eoliană românească atrage investitori naționali, însă și din Republica Cehă, Austria, Italia, Spania și Portugalia, amintește sursa citată. Astfel, la sfârșitul anului 2012, în România, „peste 7,5% din cererea de electricitate ar putea fi acoperită de energia eoliană“, susține Dana Duică, director al Asociației române pentru energie eoliană (Aree).
Fiecare Megawat de putere eoliană cere o investiție cuprinsă între 1,5 și 1,6 milioane de euro, astfel că valoarea totală a investițiilor făcute în România s-ar putea ridica până la 5 miliarde de euro, până în anul 2013.
Din noiembrie 2008, compania cehă CEZ Group construiește la Fântânele ceea ce va fi cel mai mare parc eolian terestru din Europa, și astfel, agricultorii primesc în fiecare an, pentru instalarea generatoarelor eoliene pe pământurile lor, până la 3.800 de euro.
Home Economic-Financiar România – cea mai dinamică țară pentru dezvoltarea energiei eoliene în regiune