Acordul de cooperare bilaterala semnat ieri intre autoritatile de concurenta din Romania si Croatia se va materializa pentru inceput prin schimburi de informatii si de experienta, urmand sa fie elaborat un plan de actiuni concrete.
-In conditiile unei globalizari accentuate, nu exista fapt anticoncurential izolat. Am avut numeroase cazuri, cum ar fi cel de abuz de forta dominanta pe piata mobilei, in care am descoperit ca erau implicate societati din mai multe state-, a motivat presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, necesitatea existentei unor intelegeri cu statele membre si candidate la Uniunea Europeana.
In strategia de colaborare a autoritatii de concurenta din Romania se inscrie si Acordul de cooperare semnat ieri de Consiliul Concurentei cu Agentia de Concurenta din Croatia. Colaborarea dintre cele doua institutii a fost parafata cu ocazia vizitei oficiale pe care o desfasoara in Romania delegatia Agentiei de Concurenta din Croatia, condusa de presedintele Olgica Spevec. Acordul este primul de acest gen semnat cu o autoritate de concurenta din statele candidate la Uniunea Europeana.
-Suntem in postura de a impartasi din experienta noastra, dobandita in negocierile cu Uniunea Europeana, unei tari candidate la aderare. Ne-am propus ca dialogul in domeniul concurentei sa fie intens, atat in ceea ce priveste cadrul legislativ, cat si in ceea ce priveste aplicarea acestuia prin schimb de experienta la nivel de experti si specialisti, promovarea schimbului de informatii si furnizarea unor materiale documentare cu relevanta in dreptul concurentei national si comunitar-, a mai precizat Mihai Berinde.
-Romania este cu cativa pasi inaintea Croatiei. Consiliul Concurentei a facut mult in ultima vreme pentru a imbunatati perceptia Romaniei in Europa. Chiar avem multe de invatat de la dumneavoastra, din experienta cu care ati abordat subiectul cartelurilor sau cel al ajutoarelor de stat-, a declarat Olgica Spevec.
Comisia Europeana a amanat demararea negocierilor cu Croatia, conditionand demararea acestora de cooperarea deplina a Zagrebului cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie si de predarea generalului fugar Ante Gotovina. Initial, oficialii europeni estimau ca, daca nu se inregistreaza asemenea intarzieri, Croatia ar putea adera la Uniune in 2009.