Home Economic-Financiar Romania declanseaza ofensiva de recuperare a creantelor externe

Romania declanseaza ofensiva de recuperare a creantelor externe

DISTRIBUIŢI

Departamentul de Comert din MAE a intocmit un program intensiv de recuperare a creantelor Romaniei, ca urmare a unor acorduri incheiate inainte de 1989. -Au fost transmise instructiuni precise ambasadelor din tarile in care Romania are de recuperat creante in vederea identificarii unor noi cai si mijloace de solutionare-, ne-au declarat surse din Departamentul de Comert Exterior.

De asemenea, au fost transmise instructiuni la ambasadele Romaniei din tarile cu potential financiar ridicat, precum SUA, Anglia, Franta, in vederea contactarii companiilor mari si a institutiilor financiare ce au legaturi economice si financiare cu tarile debitoare si deruleaza contracte pe pietele respective, in scopul obtinerii celor mai bune cotatii pentru recuperarea creantelor.

Romania are de recuperat creante si dobanzi aferente, in valoarea de 2 184,2 milioane de dolari SUA si 912,8 milioane de ruble transferabile, preluate la datoria publica. Sumele provin din operatiuni comerciale si de cooperare economica derulate in cadrul unor acorduri sau intelegeri interguvernamentale, incheiate inainte de 1989, cu parteneri din Irak, Sudan, Siria, Mozambic, Libia, Angola, Guineea, Cuba, RPD Coreana si Mongolia, au precizat surse din cadrul Departamentului de Comert. De asemenea, ca urmare a unor contracte economice derulate pe baza de credite comerciale in conditii neasiguratorii de o parte dintre fostele intreprinderi de comert exterior, acestea au de recuperat creante de 13,72 milioane de dolari SUA din tari ca Republica Congo (ex-Zair), RP Congo, Republica Centrafricana, Somalia, RF Nigeria si Tanzania.

Conform reglementarilor in vigoare, recuperarea creantelor revine in principal in sarcina Ministerului Finantelor Publice, care actioneaza prin intermediul Comisiei Interdepartamentale de Recuperare a Creantelor, ce include si reprezentanti ai Departamentului Comert Exterior din MAE, Ministerului de Interne, Bancii Nationale si Bancii Comerciale Romane, conform HG 362/1994. -Pentru recuperarea acestor creante au fost intreprinse multiple actiuni, si in unele tari s-a reusit recuperarea partiala sau in totalitate a acestora-, au aratat sursele citate. Conform intelegerilor stabilite cu reprezentantii guvernelor statelor partenere sau prin intermediul unor firme specializate, au fost recuperate pana in prezent 456 milioane de dolari din Egipt, 2,8 milioane de dolari din Guineea, 75 milioane de dolari din Iran, 27 milioane de dolari din Siria, 29,8 milioane de dolari – Zambia, 0,264 milioane de dolari – RF Nigeria, 12 milioane ruble transferabile din Vietanam.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.