Competitivitatea economica, motor al unei tari demne de a intra in caruselul economiilor dezvoltate, are nevoie de sprijin din exterior, mai ales pentru tara noastra. Si cum avem pe de o parte de castigat din intergrare, cel putin in ceea ce priveste sprijinul acordat de institutiile de la Bruxelles, mai ramane doar sa invatam sa gestionam eficient fondurile care o sa ne revina prin Programele sectoriale venite de la Comisia Europeana. Cu toate ca inca nu intram in clasamentele facute in randul statelor deja integrate, totusi nu mai este mult pana cand acest lucru se va intampla. Putem doar spera ca topurile alcatuite nu ne vor plasa prea departe de regiunea Bruxelles, cea mai competitiva din Europa.
Sectoarele care ar putea beneficia de sprijin prin Programul operational sectorial de crestere a competitivitatii economice vor fi cercetarea, dezvoltarea, inovarea, IT&C, eficienta energetica, IMM, actiuni de promovare a turismului, potrivit declaratiilor Stelutei Goanta, director general adjunct al Autoritatii de Management pentru Programul operational sectorial de crestere a competitivitatii economice. Valoarea fondurilor care vor fi alocate Romaniei de catre Comisia Europeana se ridica la 2,4 miliarde de euro, aceasta suma putand reveni Ministerului Economiei si Comertului (MEC) in perioada 2007-2013.
-Scopul Romaniei pana in anul 2015 este sa creasca productivitatea muncii la 55% din productivitatea din statele Uniunii Europene, adica o crestere de 5,5% pe an-, a spus Goanta.
MEC si Ministerul Dezvoltarii Economice din Italia au derulat in perioada 2005-2006 un program de 1,4 milioane de euro, prin care partea italiana a furnizat asistenta pentru coordonarea politicilor industriale si pentru gestionarea fondurilor structurale. Goanta a apreciat ca primele proiecte ar putea fi aprobate de Comisia Europeana, cel mai probabil, in luna iulie 2007 sau chiar mai tarziu.
O tinta greu de atins
Fara a avea pretentii de a iesi din cutuma tarilor care au aderat deja la Uniune si fara a avea pretentia ca tara noastra ar urma un alt traseu decat cel batatorit de altii inaintea noastra, putem sa ne resemnam la gandul ca vom fi codasii Europei in ceea ce priveste gradul de competitivitate. Asta au patit majoritatea statelor care au aderat in ultimul val de integrare, cel din 2004.
Potrivit unui studiu realizat in mediul academic de specialisti din cadrul universitatilor -Sheffield- din Marea Britanie, si -George Washington-, din Statele Unite, regiunea orasului Bruxelles, unde se afla sediul Comisiei Europene, este cea mai competitiva zona europeana, in timp ce majoritatea statelor care au aderat la UE in 2004 se plaseaza la sfarsitul clasamentului. Studiul s-a bazat pe utilizarea unui indice al competitivitatii, caculat in functie de volumul investitiilor, si de rata somajului in sectorul de cercetare si dezvoltare, dar si in functie de numarul de cereri pentru patente. Alte variabile luate in calcul au fost calitatea si gradul de dezvoltare a infrastructurii de transport rutier si feroviar, traficul aerian de marfa si de pasageri, dar si indicatori precum productivitatea muncii, produsul intern brut pe cap de locuitor, nivelul veniturilor si rata somajului.
Bruxelles se afla pe prima pozitie in clasamentul celor mai bogate regiuni din Europa in functie de produsul intern brut pe locuitor, efectuat in randul unui numar de 118 zone geografice europene.
Dupa zona Bruxelles, Uusimaa, o regiune din Finlanda, care include Helsinki, dar si sediul celui mai mare producator mondial de telefoane mobile, Nokia, este a doua zona europeana in functie de competitivitate. Urmeaza in top zona din regiunea Parisului si Stockolmul.
Zonele geografice cu cea mai scazuta competitivitate se afla in Slovacia, Estonia, Lituania, Ungaria, Republica Ceha si Polonia, potrivit studiului preluat de Reuters, citat de Mediafax.
Cea mai competitiva tara este, conform studiului, Finlanda, care depaseste Luxemburg, Elvetia si Norvegia.