Premierul Adrian Nastase a declarat recent ca Guvernul a renuntat la importul de grau pentru ca exista pe piata libera foarte mult grau, in pofida informatiilor privind o eventuala criza. El a spus ca in momentul in care Guvernul a aflat informatiile vehiculate in legatura cu posibilitatea unei crize a graului a lansat ideea unui imprumut GSM din Statele Unite, adica un credit pe sapte ani cu perioada de gratie de doi ani. Fata de situatia reala, din declaratia primului-ministru reiese ori ca acesta a fost dezinformat, ori ca trece cu vederea adevaratele motive pentru care importul nu trebuia efectuat. Responsabilii din Ministerul Agriculturii fusesera informati inca din luna martie asupra pretului real la care va ajunge in tara graul importat prin Programul GSM, de circa 152 dolari/tona, cu aproape 80% mai mare decat preturile (85-90%) la care firme romanesti au incheiat deja contracte de export in acest an!
Graul american, marfa la pret de lux
Inca din luna februarie, au existat informatii vizavi de pretul real la care urma sa intre in tara graul american. Cotatia FOB a graului tip SRW 2 (grau moale, folosit de majoritatea producatorilor de panificatie) era, in perioada ianuarie-februarie 2001, 112 dolari/tona, la care se adauga prima garantie GSM – 103, estimativ 0,7% din garantie, aceasta reprezentand 98% din valoarea FOB a marfii – 0,77 dolari/tona. Costul estimativ al navlului (transportului pe apa) si asigurarii, care, potrivit Programului GSM, trebuie suportate de partea romana, este de circa 26 dolari/tona pentru un vas de 25.000 de tone. In aceasta situatie, pretul CIF Constanta al graului GSM este 138, 77 dolari/tona, dar -evolutia- pretului nu se opreste aici.
Alte cheltuieli: speze bancare (deschidere, avizare, negociere, confirmare acreditive) – 3% = 4,16 dolari/tona; costul creditului intern pentru efectuarea platii la vedere la extern a celor doua procente din valoarea FOB a marfii, a navlului/asigurarii ca si a altor cheltuieli implicate la import (dobanda pe o perioada de trei luni + comision gestiune/alte speze – 0,6%) = 4,75 dolari; prestatii portuare Constanta (descarcare vas – incarcare vagoane) – 2,25 dolari; avize fitosanitare/sanitar-veterinare, comision Romtrans, speze bancare, plati la intern etc… – circa un dolar, la care se adauga scazamintele uzuale rezultate in timpul transportului – 1% = 1,44 dolari. Totalul costului estimativ grau incarcat in vagon = 152,3 dolari/tona de grau. Rezulta un pret al kilogramului de grau de circa 4.360 lei, 5.188 lei cu tot cu TVA, in situatia in care graul din noua recolta va fi cumparat de la tarani cu cel mult 3.000 lei/kg, iar in prezent, asa cum ne-au confirmat surse din Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, mai multe firme mixte romanesti au semnat deja contracte de export de grau din noua recolta la preturi intre 85-90 dolari/tona. Daca la cei 152 dolari tona, cat rezulta din calculul de mai sus, de care responsabilii ministerului au luat cunostinta inainte de aprobarea HG 374 (de garantare, de catre Ministerul Finantelor, a importului), adaugam costul finantarii externe (aceasta in functie de rata dobanzii americane, speze/taxe etc.), pretul graului GSM ajunge la 200 dolari/tona, valoare negata cu atata vehementa de bosii MAAP.
Mai mult decat atat, nu s-au luat in serios nici semnalele venite de la Bruxelles privitoare la oportunitatea importului de grau din Uniunea Europeana, tinand cont de aspiratiile Romaniei de aderare la U.E., dupa cum rezulta din scrisoarea adresata MAAP, din data de 2 martie 2001, de Radu Serban, ministru consilier in cadrul Misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana: -Intr-o discutie cu sefii de unitate Helmut Stadler si John Bensted – Smith de la DG Agricultura (Comisia Europeana), a rezultat interesul UE de a oferi Romaniei cerealele necesare in perioada imediat urmatoare, in conditii cat mai avantajoase (…) Partenerii comunitari ar dori sa-i informam, ca tara candidata la aderare, asupra intentiilor noastre si a conditiilor in care se vor realiza importurile, pentru a putea sa ne trimita in timp util ofertele cele mai avantajoase.-