Sociologul Marian Preda sustine ca in 2050 populatia Romaniei nu va depasi 16 milioane de locuitori, o mare parte fiind reprezentata de populatia varstnica. Lipsa de strategii pen termen mediu si lung ne va costa scump, in doar cativa ani Romania putand sa se confrunte cu o criza majora de forta de munca si, implicit, cu o alimentare precara a bugetului de stat.
Marin Preda a declarat ca de vina in acest caz este lipsa totala a strategiilor pe termen mediu si lung. Situatia demografica actuala a Romaniei explica si rezistenta la schimbare pe care o opune o mare parte a populatiei, indexul fricii de schimbare fiind estimat la 64%, cu doua puncte procentuale mai mare decat cel al Bulgariei (62%), procent care situeaza Romania foarte departe de tari ca Suedia sau Danemarca – unde indicele este de doar 20%.
-Rezistenta la schimbare este manifestata in primul rand de populatia varstnica, de cei cu educatie redusa, de populatia partial ignoranta, care are si un aport nesemnificativ la Produsul Intern Brut. Romanii in genere s-au obisnuit sa faca planuri pe termen scurt, lucru valabil si pentru planurile de afaceri ale unor companii. Avem putine strategii pe termen lung-, a mentionat sociologul Marian Preda.
Preda a atras atentia ca acest lucru ne va costa -in etape-: in 2009, pe piata muncii si pe bancile facultatilor vor ajunge generatiile mici, de dupa 1990; piata muncii se va confrunta cu o criza a fortei de munca (mai ales in contextul in care tot mai multi romani vor lucra in strainatate), iar bugetul va suferi de pe urma alimentarii precare; in 2035 vor ajunge la pensie generatiile foarte mari ca numar de exponenti din 1967, iar sistemul de pensii va fi extrem de -suferind-, daca nu va fi reformat la timp. In 2050, populatia Romaniei nu va depasi 16 milioane de locuitori, o mare parte fiind reprezentata de persoanele varstnice.
Mai multe Romanii
-Guvernantii trebuie sa implementeze rapid politici de atragere in sistemul contributiilor asigurarilor sociale a romanilor care lucreaza in strainatate si a agricultorilor. Varianta unor rente viagere pentru persoanele din mediul rural este o idee foarte buna, dar care nu cred ca se va mai discuta pana in ajunul altor perioade preelectorale-, a declarat Marian Preda.
Sociologul a mentionat ca, in acealasi timp, in fata integrarii se afla mai multe Romanii, separate de foarte multe diferente. In Uniunea Europeana va trebui sa ajunga si Romania in care traiesc vasluienii – cu un autoturism la 20 de locuitori si cu 10% din locuinte fara conectare la curent electric, si Romania zonelor in care se castiga un salariu la opt locuitori, si cea a bucurestenilor care beneficiaza de trei salarii la zece locuitori.