Contrafacerea a devenit o problema globala, care acopera toate categoriile de produse, de la sapun si sampon, pana la automobile si medicamente. Nici Romania nu a fost ocolita de aceasta -epidemie-, dimpotriva, ea a devenit o -gazda generoasa-, avand in vedere ca, la nivel national, economia gri si neagra reprezinta 50% din PIB. -In prezent, rata produselor contrafacute existente in tara noastra se ridica la circa 60% din totalul pietei-, a declarat presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor, Dan Docan. Romania devine, astfel, un importator de produse contrafacute, provenite in cea mai mare parte din China. Ratele cele mai ridicate de piratare se inregistreaza in domeniul filmelor, muzicii, jocurilor pe calculator, dar si la incaltaminte, imbracaminte, bauturi alcoolice si alte produse de larg consum.
Fenomenul contrafacerii a devenit constant ascendent pe parcursul ultimilor ani, cele mai afectate tari fiind China, India – Europa Centrala si Orientul Mijlociu. Prin extinderea acestui fenomen, cei mai afectati sunt producatorii de marfuri originale, care pierd anual miliarde de dolari. Desi se investesc sume foarte mari pentru combaterea acestui fenomen, este putin probabil ca el va putea fi stopat, atata vreme cat evolutia tehnologica ofera metode din ce in ce mai sofisticate de realizare a caracteristicilor produselor originale. In prezent, nu exista o lege care sa pedepseasca suficient de aspru aceasta infractiune. Comercializarea produselor -piratate- ofera un profit imediat, cu investitii minime, iar pedepsele nu sunt pe masura ilegalitatii comise.
Medicamente contrafacute din UE
Unul dintre riscurile cel mai mari la care se poate expune tara noastra o data cu intrarea in Uniunea Europeana este dat de contrafacerea produselor din domeniul farmaceutic. Potrivit Nadiei Comanescu, consilier de proprietate industriala, deocamdata, in Romania, nu se poate vorbi despre o astfel de problema, insa, o data cu deschiderea granitelor, subiectul va deveni unul de actualitate. La nivel mondial, rata de contrafacere in domeniu se ridica la 10%, in timp ce in tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, procentul ajunge pana la 40%, respectiv 60%. In anul precedent, rata cea mai ridicata de -copiere a originalului- raportata la Organizatia Mondiala a Sanatatii a fost inregistrata la antibiotice.
Economia subterana produce
90% din productia de tuica
Un domeniu foarte afectat de extinderea fenomenului este cel al bauturilor alcoolice, unde consumul se ridica anual la un miliard de euro. In prezent, peste 90% din productia de tuica si palinca se produce in economia subterana, a declarat presedintele Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice, Romulus Dascalu. In opinia sa, la baza fenomenului sta si o slaba vointa a institutiilor statului de a face ordine. In Romania exista peste 30.000 de cazane individuale. In perspectiva integrarii, toti producatorii romani de bauturi alcoolice vor trebui sa isi inregistreze marcile la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, ceea ce inseamna ca multi nu vor rezista.
Proiect de certificare a originalitatii produselor
Pentru combaterea acestui fenomen, Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerii lucreaza la un proiect de certificare a originalitatii produselor – -Marca ARCC-. Astfel, intr-un laborator specializat de expertiza si cercetare, se vor efectua analize fizico-chimice, microbiologice si fizico-mecanice in vederea certificarii originii de marca a diverselor produse agroalimentare, medicamente, cosmetice, petroliere, anorganice, textile, articole de menaj, electronice si electrocasnice, materiale de ambalat si ambalaje. Potrivit presedintelui ARCC, Dan Docan, aceasta strategie nationala se poate realiza numai cu implicarea societatii civile, care sa fie capabila, prin organizatiile sale, sa ofere un suport activ statului.