Home Economic-Financiar Romania, nevoita sa alinieze si pretul gazelor la cotatiile europene

Romania, nevoita sa alinieze si pretul gazelor la cotatiile europene

DISTRIBUIŢI

Oficiali din Ministerul Economiei si Comertului (MEC) sustin ca Romania practica cel mai mic pret la gazele naturale din Europa, cu 99 de dolari pe mia de metri cubi. Vecinii nostri bulgari, de exemplu, platesc pentru 1.000 metri cubi de gaze 340 de dolari, iar in tarile Uniunii Europene pretul se situeaza undeva intre 340 si 400 de dolari. Iulian Iancu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, a declarat ca -de la 1 iulie, gazele s-au scumpit, ajungand la 99 dolari pe 1.000 de metri cubi, insa Romania are in continuare cel mai mic pret la gaze. Am facut eforturi, in detrimentul sectorului de gaze, sa tinem pretul la aceasta limita pentru a mentine gradul de suportabilitate a populatiei-. Dupa cum bine se stie, pana in 2007, cand se preconizeaza aderarea la UE, Romania trebuie sa-si alinieze preturile la produse si servicii cu cele practicate de tarile membre. Si cum, din cauza saraciei, pretul la gazele naturale este si asa mare pentru romanul de rand, o crestere a pretului la acest produs de trei pana la patru ori ar fi un adevarat cosmar, mai ales in timpul iernii. Dar…


Autoritatile incearca sa ne linisteasca

In perioada imediat urmatoare, specialistii MEC, impreuna cu cei ai Ministerului Finantelor Publice, vor incepe sa faca un set de previziuni, pe care le vor face publice, privind scumpirea gazelor, urmand sa prezinte anual nivelul pretului la gaze si energie electrica. De fapt, autoritatile vor sa pregateasca psihologic opinia publica in legatura cu scumpirile ce vor urma. Secretarul de stat Iulian Iancu a declarat ca -se vor face toate eforturile- pentru ca populatia sa simta cat mai putin efectul scumpirii gazelor. -Pana in 2007, pretul va creste, dar nu chiar pana la nivelul celui din Uniunea Europeana-, spune Iancu. El a aratat ca, in prezent, mentinerea preturilor la valori scazute s-a facut in defavoarea producatorilor interni.

Una dintre masurile pe care conducerea Ministerului Economiei le are in vedere este cresterea capacitatilor de inmagazinare subterana de la 2,5 miliarde de metri cubi in 2003 la sase miliarde de metri cubi in 2010. In prezent, Romgaz importa gaze naturale din Federatia Rusa la un pret de aproximativ 155 dolari la 1.000 de metri cubi, din care 15 dolari reprezinta dobanda aferenta creditului angajat de companie pentru plata cantitatii contractate.

In 2002, SNP Petrom a comercializat pe piata interna cinci miliarde de metri cubi de gaze, in vreme ce Romgaz a livrat 7,1 miliarde de metri cubi. Importurile totale de gaze s-au ridicat la 3,5 miliarde de metri cubi.

Creste numarul consumatorilor

Romania importa in prezent 30% din cantitatea de gaze consumata, insa in urmatorii ani, specialistii estimeaza ca importurile vor creste, in 2010, cu aproximativ 49-51% din cantitatea totala. Pentru a gasi alternative la importurile de gaz, MEC a facut eforturi pentru a descoperi noi zacaminte de gaze incat sa creasca productia interna. Astfel, in ultima perioada, a fost valorificata o cantitate importanta de gaze in Sighisoara, unde este estimata o productie de circa sapte miliarde metri cubi. De asemenea, in urma modernizarilor realizate la CET Sud, in urmatorii zece ani se va economisi o cantitate de gaze similara cu cea din zacamantul de la Sighisoara.

De remarcat ca numai in perioada 2001-2003 au fost puse in functiune noi sisteme de distributie a gazelor in 208 localitati, fiind aprovizionati 365.000 noi consumatori.

-A crescut numarul consumatorilor, iar cantitatea de gaze scade anual. De aceea, incercam sa privim contextul regional, sa multiplicam sursele de alimentare cu gaze. Am semnat un acord cu Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria privind traficul cu gaze din Azerbaidjan-, a declarat Iulian Iancu.

La iarna, Bucurestiul nu ar mai trebui sa aiba probleme cu gazele

Va amintiti, probabil, ca iarna trecuta au fost cateva sincope in alimentarea cu gaze a Capitalei, in unele zile presiunea fiind zero sau foarte aproape de aceasta valoare. Autoritatile au dat vina pe temperaturile foarte scazute care fac ca gazul sa se comprime si de aici si presiunea mica. Pentru a rezolva situatia, a fost necesar un import suplimentar de gaze din Federatia Rusa.

Pentru Bucuresti, unul dintre cei mai importanti furnizori de gaze este statia de depozitare Butimanu – Bilciuresti. Pentru marirea capacitatii depozitului, in ultimii ani au fost investite aici aproximativ 41 de milioane de dolari. In prezent, capacitatea de stocare a statiei de la Butimanu este de 1,2 milioane de metri cubi de gaz pe zi. Surse din cadrul depozitului ne-au declarat ca -avand in vedere capacitatea mare de depozitare de aici, la iarna nu ar trebui sa mai existe probleme in alimentarea cu gaze a Capitalei. Si asta in conditiile in care in utimii doi ani capacitatea de stocare a statiei s-a dublat.- Mai mult, Agentia americana pentru Comert si Dezvoltare US TDA a acordat Romgaz un grant de 350.000 dolari pentru dezvoltarea in continuare a capacitatii de inmagazinare de la Butimanu – Bilciuresti. In plus, zilele trecute, reprezentantii MEC si cei ai US TDA au discutat pentru acordarea unui alt grant, de 500.000 dolari, pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind cresterea capacitatii de inmagazinare de la Butimanu, atat pentru extinderea statiei de compresoare, cat si pentru achizitionarea unor echipamente noi. Ciclul de inmagazinare pentru acest an al depozitului Butimanu – Bilciuresti este de 100 milioane metri cubi de gaze naturale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.