Cu mai putin de un an inainte de data la care se presupune ca tara noastra se va integra in marea familie europeana, exista inca mari neajunsuri, care nu au putut fi redresate, desi, de multe ori, au fost trase numeroase semnale de alarma. In aceste conditii, este greu de crezut ca oficialii de la Bucuresti vor reusi sa inchege o politica de actiune ferma, cu atat mai mult, cu cat exista riscul ca panica sa blocheze orice initiativa. In schimb, exista studii complexe realizate la nivelul Ministerului Integrarii care, dupa cum afirma ministrul pentru integrare, Anca Boagiu (foto), nu isi propun sa critice, ci, mai degraba, sa construiasca.
Principala problema identificata de aceste studii realizate de catre Institutul European din Romania (IER) se refera la capacitatea administrativa, inca insuficienta, de absorbtie a fondurilor de postaderare.
Lipsa de autoritate
-Capacitatea de absorbtie nu se situeaza inca la un nivel suficient, existand multe si serioase slabiciuni care trebuie rezolvate in perioada care a mai ramas pana la momentul aderarii-, se arata in documentul IER. Situatia devine ingrijoratoare daca se are in vedere o comparatie cu situatia din alte state candidate, in prezent state membre, la momente similare din timp. Astfel, aceste raportari nu fac decat sa demonstreze necesitatea tragerii unui serios semnal de alarma suplimentar, tinand cont de locul extrem de modest ocupat de Romania. In ansamblu, exista o anumita lipsa de autoritate si de coordonare a procesului de pregatire pentru administrarea fondurilor comunitare. Cercetatorii care au elaborat acest studiu fac si recomandari. Astfel, in vederea construirii unei capacitati administrative de absorbtie corespunzatoare, IER recomanda crearea unui grup de lucru, cu puteri reale – autoritate in obtinerea informatiilor, dar si autoritate de decizie – la nivelul guvernului, care sa urmareasca, in scopul de a accelera, toate aspectele legate de cresterea capacitatii de absorbtie.
Functionarii publici trebuie stimulati
Pe de alta parte, studiul apreciaza ca structura institutionala este adecvata, ceea ce inseamna ca exista premisele unei administrari corespunzatoare a fondurilor comunitare. Mai sunt insa unele institutii, in special organisme intermediare, unde locul viitorului punct de contact cu mecanismul de administrare a fondurilor de postaderare nu este inca stabilit cu exactitate in organigrama. Aceasta se datoreaza si faptului ca responsabilitatile specifice nu au fost inca delegate la nivelul organismelor de implementare.
O alta propunere a IER consta in faptul ca functionarii publici care lucreaza in acest sector sa fie motivati pozitiv prin stimulente de tip corporatist prin acordarea de bonusuri in functie de performanta activitatii. Aceste bonusuri pot fi tichete de vacanta, bonuri de cadouri, asigurari de sanatate etc., pentru ca numai in acest mod se poate flexibiliza cadrul rigid al salarizarii functionarilor publici.
Data de 1 ianuarie 2007 ramane incerta
Participand la prezentarea celei de-a treia serii de studii -Impactul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana- PAIS III, adjunctul sefului Delegatiei CE la Bucuresti, Onno Simons, a declarat ca in acest moment nu poate spune -cu certitudine- ca 1 ianuarie 2007 va fi data aderarii Romaniei la UE, dar ca decizia finala se va lua in iunie. Potrivit acestuia, UE sprijina reformele din Romania, dar rezolvarea problemelor depinde de eforturile tarii noastre.
-Numai Romania poate sa lupte impotriva coruptiei, sa-si reformeze agricultura, sa se asigure ca sanatatea publica este ocrotita la standarde decente, sa-si protejeze mediul si sa-si imbunatateasca standardele de viata ale locuitorilor-, a spus Simons.