Home Economic-Financiar Romania nu are nevoie de o misiune FMI, ci de un guvern...

Romania nu are nevoie de o misiune FMI, ci de un guvern capabil

DISTRIBUIŢI

Fostul ministru de finante Daniel Daianu a afirmat, sambata, ca nu avem nevoie de o misiune FMI la Bucuresti, ci de un guvern si de autoritati capabile sa judece ce este realist pentru Romania. Afirmatia a fost facuta la o ora de maxima audienta, in timpul emisiunii -Saptamana politica-, la postul national Radio Romania Actualitati. In plus, in opinia fostului ministru, cu toate dezastrele petrecute in ultimul timp, si in acest an, Romania ar putea avea o crestere economica, dar va fi situata doar in jurul cifrei de 5%, spre deosebire de 8%, cat s-a consemnat anul trecut.


Daniel Daianu si-a argumentat afirmatia referitoare la prezenta FMI in Romania pe faptul ca desi schimbarea tintei inflatiei, de la 7% la 7,5%, a fost stabilita de comun acord cu FMI, acest lucru a fost gandit, anterior, de BNR si Ministerul de Finante, iar specialistii romani sunt capabili sa judece ceea ce este realist pentru Romania.

Pierderile pricinuite de inundatii ar putea atinge 2-3% din PIB

De asemenea, fostul ministru crede ca si in cazul deficitului de cont curent va exista un derapaj, iar potrivit evaluarilor sale, acesta ar putea trece de 8,5%. Cu toate acestea, -tabloul macroeconomic in Romania nu se va deteriora in mod dramatic-, desi exista mari pierderi pricinuite de inundatii. -Aceste pierderi vor consta si in ceea ce eu as numi avut – avut public, avut privat, avut al cetatenilor -, dar si in ceea ce priveste sursele de venituri. Aceasta este o distinctie importanta care trebuie facuta. Sunt pierderi mari. Spun ca este inca devreme sa facem o evaluare. Ce se contureaza insa tot mai clar este ca apare putin spus ca e vorba de sute de milioane de euro. S-ar putea sa depasim chiar si 2-3 procente din PIB – pierderi de avut public si de avut al cetatenilor-, a afirmat Daniel Daianu.

Principalele -tesuturi- industriale nu au fost afectate

Raspunzand la o intrebare a reporterului referitoare la cresterea economica pe anul in curs, fostul ministru de finante a afirmat: -Eu cred ca vom avea, totusi, o crestere economica, o crestere a ansamblului de activitati economice din Romania – deci, cat se produce, bunuri si servicii – de peste 5%, chiar daca vom avea un an agricol mult, mult inferior, din cauza efectelor acestor inundatii-. Si de data aceasta Daniel Daianu si-a argumentat afirmatia, precizand: -Dincolo de faptul ca exista stabilizatori institutionali, principalele <tesuturi> industriale ale Romaniei nu sunt afectate. Rutele de transport sunt afectate, dar nu de o maniera care sa stopeze in mod fatal desfasurarea vietii economice-. In opinia sa, actuala administratie ar trebui sa incerce sa capitalizeze ofertele de ajutor existente la aceasta data, cu atat mai mult cu cat UE are angajamente fata de Romania si in acest sens. Dar temerile sale sunt legate de faptul ca Romania are un coeficient de absorbtie a fondurilor total nesatisfacator, ca in cazul celor oferite de ISPA, de ordinul sutelor de milioane de euro, pentru mediu si transporturi, dar din cauza lipsei proiectelor, cuantumuri importante din aceste sume au fost nefolosite.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.