Home Economic-Financiar Romania nu scapa de vechile rigori ale FMI

Romania nu scapa de vechile rigori ale FMI

DISTRIBUIŢI

La aproape doua saptamani de la decizia Ministerului Finantelor de acoperire a deficitelor exclusiv din fonduri obtinute de pe pietele externe, politica de la care se spera consolidarea si mentinerea pentru cel putin cativa ani a credibilitatii pe plan international, ministrul Tanasescu a purtat ieri seara, in sprijinul aceleiasi idei, primele discutii cu delegatia Fondului Monetar International. De altfel, ministrul finantelor este convins de faptul ca viitorul acord cu institutia internationala, ce va fi semnat pana la sfarsitul acestui an, va fi un real sprijin la capitolul credibilitate economica, -cu semnale politice de incurajare-. Potrivit lui Mihai Tanasescu, viitorul acord stand-by cu FMI va preciza ca Romania va putea folosi imprumuturile institutiei financiare internationale numai in cazul in care balanta de plati externe va fi puternic afectata.


Reforme economice pentru -precautionary stand-by-

Tanasescu sustine ca acordul va avea la baza un set de prevederi in legatura cu reforma structurala, cu politica bugetara, fiscala si monetara. Accentul va fi pus insa pe politica de restructurare a companiilor de stat, dar si pe cea cu privire la imbunatatirea mediului de afaceri. De asemenea, acordul va cuprinde si masuri de reforma a administratiei publice, insa cea mai mare parte a acestora vor fi incluse in programul PAL (Programmatic Adjustment Loan), ce va fi convenit cu Banca Mondiala. Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a precizat ca spera ca Programul PAL sa fie prezentat spre aprobare boardului Bancii Mondiale la inceputul anului viitor.

Acordul cu Fondul Monetar International trebuie coordonat cu Raportul de tara al Comisiei Europene si cu acordurile incheiate de Romania cu Banca Mondiala, a explicat ministrul finantelor. -Discutiile cu echipa lui Neven Mates vor dura in jur de 10 zile. Urmeaza sa se stabileasca daca ajungem inca de pe acum la o forma finala sau continuam negocierile si dupa aceasta runda-, a declarat ministrul Tanasescu, care a adaugat ca in cadrul discutiilor urmeaza sa se stabileasca si suma de care Romania ar putea beneficia. -Oricum, nu vom utiliza acesti bani, a preconizat Mihai Tanasescu, care a mai adaugat ca negocierile din aceste zile, purtate pentru o noua forma a colaborarii cu FMI, este foarte posibil sa se concretizeze intr-un tip de acord de gen precautionary stand-by. -Aceasta varianta posibil valabila pentru tara noastra se mai aplica in relatia FMI cu Bulgaria dintre tarile din aceasta regiune. Este foarte posibil ca acest viitor acord sa fie, cel mai probabil, unul de tip -precautionary stand-by-, a declarat Tanasescu. Acest tip de program prevede angajamente in privinta politicilor macroeconomice insa nu si acordarea de sume de bani, facilitate utilizata doar in cazuri de urgenta.

Tanasescu nu mai vrea reesalonari

Ministrul finantelor sustine ca, in anul 2004, principala prioritate a ministerului pe care il conduce va fi aceea a finalizarii planului pentru reducerea nivelului arieratelor din economie. -Anul 2004 va fi anul de lupta impotriva arieratelor-, a precizat ministrul finantelor, care a mai adaugat ca, in acest sens, a demarat deja discutiile cu Dan Ioan Popescu, ministrul economiei si comertului, in privinta masurilor care se vor lua in viitorul apropiat. -Intentionam ca aceasta reducere sa ajunga la un nivel de 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB). Pentru inceput, va fi nevoie de ceva efort, si asta pentru ca actualul nivel se situeaza pe undeva la 2,5% din PIB-, a declarat ministrul Mihai Tanasescu.

El a reamintit faptul ca marile companii care au fost sau care mai sunt inca in portofoliul statului si care inregistreaza mari datorii la bugetul statului vor trebui sa elaboreze planuri de restructurare financiara si de compensare a debitelor. -Fiecare societate in parte urmeaza sa fie analizata separat, in functie de situatia specifica pe care o prezinta-, a declarat seful finantelor. Potrivit acestuia, pentru firmele ale caror grafice de reesalonare se prelungesc peste anul propus pentru aderarea la UE este posibil ca autoritatile romane sa solicite o derogare Comisiei Europene, pentru ca -o intelegere trebuie respectata-.

Ministrul finantelor a mai precizat inca o data ca incepand cu 1 ianuarie 2004, in ceea ce priveste acordarea esalonarilor, Ordonanta 40/2002 privind recuperarea creantelor bugetare va fi eliminata. Intrebat daca acest lucru nu va fi totusi respectat, din cauza intentiilor ministrului privatizarii, Ovidiu Musetescu, care a finalizat un proiect de lege prin care sa stearga datoriile firmelor privatizate in ultimii doi ani, Tanasescu a declarat: -Nu am luat la cunostinta despre acest proiect, dar pot sa spun ca, atat timp cat voi fi eu ministrul finantelor, nu va exista acest lucru. Mai ales ca nu vor mai fi acordate esalonari pentru datoriile bugetare-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.