Dupa cum bine se stie, in acest moment Romania are un deficit comercial de aproape patru miliarde de euro, ponderea exporturilor fiind substantial inferioara celei a importurilor.
In general, primii 10 parteneri comerciali ai Romaniei in derularea exporturilor, care insumeaza de obicei aproximativ 75% din totalul tranzactiilor, sunt Italia, Germania, Franta, Marea Britanie, Turcia, SUA, Olanda, Ungaria, Austria si Grecia. Un lucru inedit, in Ungaria, numai anul trecut, Romania a exportat incaltaminte, palarii si umbrele in valoare de peste 18 milioane de dolari. Pe pagina electronica a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) se poate remarca faptul ca pana si exporturile romanesti pe pietele -exotice- sunt in scadere, desi acestea sunt departe de exigentele pietelor traditionale.
Am pierdut o parte din pietele mici
Se stie deja ca noile standarde impuse de Uniunea Europeana, dar si concurenta tot mai acerba fac ca Romania sa piarda progresiv unele piete nu foarte importante daca sunt luate in parte, dar care, insumate, ar mai -aduna- cateva zeci de milioane de dolari. De exemplu, in anii *90 Romania exporta in Madagascar mijloace de transport, tractoare, articole de uz casnic sau ciment.
Anul de varf al exporturilor romanesti in Madagascar a fost 1998, cand Romania a exportat produse in valoare de 2,72 milioane de dolari. Din statistica prezentata de MAE aflam ca in prezent exporturile romanesti in Madagascar au scazut semnificativ.
Relatiile economice s-au racit si cu Republica Ghana, in prima jumatate a acestui an exporturile romanesti totalizand 0,555 milioane de dolari, fata de 1998, cand valoarea exporturilor a fost de 4,84 milioane de dolari. In privinta schimburilor comerciale cu Republica Filipine, in 2002 exportul romanesc insuma 6,87 milioane de dolari, dar in primele cinci luni ale anului 2003 exportul a scazut cu 26,45%, iar tendinta de crestere s-a mentinut. In privinta exporturilor in Costa Rica, in 1995 Romania exporta in tara din America Centrala marfuri in valoare de aproape doua milioane de dolari, in 2002 – putin peste un milion de dolari, iar in 2003 valoarea exporturilor a fost zero. Si tot o tara din America Latina, Columbia, importa din Romania in 1995 marfuri in valoare de 14,1 milioane de dolari. In 2002, acesta cifra a scazut pana la 6,5 milioane, ca sa ajunga in primele sase luni ale acestui an la 800.000 de dolari.
Cuba – de la schimburi de sute de milioane de dolari la afaceri de 100.000
In 1989, relatiile economice dintre Romania si Cuba erau deja -traditionale-, pe langa exporturile romanesti autoritatile de la Bucuresti implicandu-se si in construirea mai multor obiective industriale. Dupa 1989, relatiile economice dintre cele doua tari s-au -prabusit- vertiginos. Cel mai bun an -postrevolutionar- a fost 1995, cand am exportat in Cuba marfuri in valoare de 35,7 milioane de dolari. Principalele produse cerute de cubanezi sunt piesele de schimb pentru echipamente destinate industriei zaharului, pentru camioane, tractoare, utilaj petrolier, autoturisme de teren ARO, motoare, anvelope, produse chimice, tabla, laminate din otel, medicamente, textile. Potrivit statisticii MAE, in primele sase luni ale anului 2003 exporturile romanesti in Cuba au fost in valoare de… 100.000 de dolari…