Home Economic-Financiar România, printre cele mai atractive țări din lume pentru investițiile în energie...

România, printre cele mai atractive țări din lume pentru investițiile în energie verde

DISTRIBUIŢI

România a urcat pe locul 13 între cele mai atractive țări din lume privind investițiile în energie regenerabilă, conform ultimului raport Country Attractiveness Indices, lansat ieri de Ernst & Young.
„Intrată abia de un an în topul celor mai atractive 40 de țări privind energia regenerabilă, România urcă încă trei locuri în acest clasament, în urma investițiilor masive în proiecte eoliene și a concretizării proiectului legislativ privind certificatele verzi – aflat în așteptare încă din 2008. Desemnat în cadrul raportului drept unul din cele mai atractive proiecte legislative pe energii regenerabile, Legea 220/2008 a fost aprobată de Comisia Europeană și va fi aplicabilă până la sfârșitul anului“, potrivit raportului.
Deși noua schemă de certificate verzi va avea impact asupra tuturor proiectelor de energie regenerabilă, se așteaptă ca cele eoliene să genereze cea mai importantă creștere. Dacă în 2009, România producea doar 12 MW din energii regenerabile, capacitatea de producție a crescut spectaculos în 2010, la 464 MW, iar până în septembrie anul acesta ea înregistrase un nou salt de 34%, atingând 623 MW.

Salt de 34%

„Acest salt (…) reflectă noile investiții masive în energii regenerabile atrase deja de România – CEZ a finalizat aproximativ 50% din proiectul Fântânele-Cogealac, ce va produce, până la sfârșitul lui 2012, 600 MW și va fi cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa. În mod similar, Iberdrola a demarat în martie lucrările la posibil cel mai mare proiect eolian terestru din lume, ce va produce 1.500 MW până în 2017. ?ê?£i suntem abia la început în implementarea noilor facilități legislative,“ a explicat Partener și lider al departa­mentului Asistență în tranzacții al Ernst & Young România, Cornelia Bumbăcea.
România a fost inclusă pentru prima dată în acest clasament în decembrie 2010, pe locul 22, iar în ultimul an a reușit să urce nouă locuri, depășind țări ca Polonia, Belgia, Irlanda, sau Japonia.
Indicele Ernst & Young analizează trimestrial cele mai atractive 40 de țări din lume privind piața internă de energie regenerabilă, infrastructura și compa­tibi­litatea acestora cu tehnologiile individuale.

Eolienele rezidențiale ar putea fi subvenționate de stat
Instalarea turbinelor eoliene rezi­dențiale individuale pentru persoane fizice ar putea fi subvenționată de stat, prin programul Casa Verde, dar acest lucru trebuie analizat, a declarat, ieri, ministrul Mediului și Pădurilor, Laszlo Borbely. Răspunzând la o întrebare, ministrul a precizat că a dat dispoziții la Fondul pentru mediu să analizeze posibilitățile de accesare a acestui tip de energie regene­rabilă.
„Dacă vorbim despre «Casa Verde» pentru persoane fizice, mi s-a mai pus această întrebare (…) Ar trebui să facem o evaluare, pentru că știu că sunt asemenea turbine eoliene de mică dimensiune care deservesc câteva case sau chiar o locuință. Trebuie să analizăm. Colegii mei trebuie să vină săptămâna viitoare cu o evaluare și în funcție de posibilitățile de accesa acest tip de energie regenerabilă suntem deschiși și vom modifica Ghidul în acest sens“, a explicat Borbely.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.