Home Economic-Financiar România produce cea mai ieftină electricitate, dar facturile sunt mai mari decât...

România produce cea mai ieftină electricitate, dar facturile sunt mai mari decât în Bulgaria

DISTRIBUIŢI

România produce cel mai ieftin curent din Uniunea Europeană, însă costul de producţie reprezintă doar o treime din factură. Restul de două treimi sunt taxe. România are unele dintre cele mai mari taxe pe electicitate din Uniunea Europeană, îndeosebi taxe de transport, încasate atât de stat cât şi de companiile distribuitoare. Iar acest dezechilibru influenţează atât populaţia, cât şi firmele, pentru care electricitatea ieftină din România putea reprezenta un avantaj faţă de firmele din alte ţări.

Deși România are cele mai mici costuri de generare a curentului electric, cele mai mici facturi din Uniunea Europeană sunt plătite de bulgari. Deși este mai scump, curentul bulgăresc este încărcat cu mai puține taxe.

 

O analiză Curs de Guvernare arată că, din 12 eurocenți plătiți de gospodăriile din România pentru un kilowatt/oră de energie electrică, aproape 4 eurocenți reprezintă energia propriu-zisă, alți 4 eurocenți sunt taxe și impozite și peste 5 eurocenți sunt tarifele de transport.

 

În România, tarifele de transport și restul taxelor pe electricitate sunt de două ori mai mari decât în Bulgaria.

 

Greutatea tarifelor de transport în factură se vede cel mai bine dacă taxele și impozitele sunt ignorate, pentru simplificarea calculelor. Reiese o situație diametral opusă în România și Bulgaria. La bulgari, producția de electricitate reprezintă 60% din tariful de dinainte de taxare plătit de populație, iar transportul 40%. În România, ponderea este exact inversă.

 

Tarifele de transport sunt încasate atât de companiile private care furnizează electricitate populației, cât și de compania de stat Transelectrica.

 

Însă, comparativ cu celelalte țări din Estul Europei, nici celelalte taxe nu sunt mici. Chiar și atunci când este scoasă din calcul taxa pe valoarea adăugată, taxele și impozitele încasate de stat reprezintă aproape 30% din factura plătită de populație. Prin comparație, în Polonia taxele reprezintă sub 22% din factură, iar în Bulgaria – sub 17%.

 

În a doua jumătate a anului trecut, gospodăriile din România au avut parte de cea mai mare creștere a facturilor la electricitate din Uniunea Europeană. Însă creșterea nu a fost dictată de condițiile din piață, scăderea consumului ar fi trebuit să pună presiune pe tarife. În România tarifele la electricitatea furnizată gospodăriilor sunt încă reglementate și abia din 2018 vor fi libere.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.